Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel německý politik Schäuble (†81): Babiš zmínil přítele, Langer „posledního mohykána“

Aktualizováno -
27. prosince 2023
13:51
Autor: ČTK - 
27. prosince 2023
09:42

Zemřel bývalý předseda Spolkového sněmu, dlouholetý ministr vnitra a financí v několika německých vládách a výrazný politik Křesťanskodemokratické unie (CDU) Wolfgang Schäuble. Bylo mu 81 let. S odkazem na jeho rodinu o tom dnes informovala agentura DPA. Na jeho smrt reagovali zahraniční i čeští politici. 

Schäuble během své skoro půl století dlouhé kariéry ve vysoké německé politice zastával řadu významných postů. Jako západoněmecký ministr vnitra se silně zasloužil o sjednocení Německa a v čele ministerstva financí po roce 2009 řešil i finanční krizi v Řecku, která ohrožovala celou eurozónu a politickou stabilitu EU.

Do Spolkovému sněmu byl Schäuble, původním povoláním právník, zvolen poprvé v roce 1972 ve svých 30 letech. Stal se nejdéle sloužím zákonodárcem a někdy se mu přezdívalo „věčný poslanec“, připomněla DPA. Kariéru v parlamentu ukončil až v roce 2021, po čtyřech letech ve funkci předsedy Spolkového sněmu.

Z politiky neodešel ani poté, co jej v roce 1990 na předvolebním shromáždění postřelil duševně nemocný útočník. Následkem atentátu politik ochrnul na spodní část těla a byl upoután na invalidní vozík. Přesto pak byl v letech 2005 až 2009 ministrem vnitra v první vládě kancléřky Angely Merkelové, v letech 2009 až 2017 pak spolkovým ministrem financí.

„Německo ztrácí mimořádnou osobnost s politickou a programovou prozíravostí,“ uvedla v prohlášení bývalá kancléřka Merkelová, podle níž bude Schäubleho hlas v Německu scházet.

Schäuble byl také v letech 1998 až 2000 předsedou CDU, v jejímž čele nahradil Helmuta Kohla. V jeho vládě byl v letech 1989 až 1991 ministrem vnitra.

„Wolfgang Schäuble naši zemi formoval více než půlstoletí: jako poslanec, ministr a předseda Spolkového sněmu. Německo v něm ztrácí bystrého myslitele, zaníceného politika a bojovného demokrata,“ napsal dnes na sociální síti X německý kancléř Olaf Scholz. Současný předseda opoziční CDU Friedrich Merz na stejné síti uvedl, že úmrtím Schäubleho přichází o nejbližšího přítele a rádce, kterého kdy v politice měl.

Lipavský: Nepřehlédnutelný politik 

Ministryně vnitra Nancy Faeserová ho označila za velkého státníka. „Jeho slova měla velkou váhu... Žil a pracoval s odpovědností za naši zemi - až do poslední chvíle,“ citovala ji agentura DPA.

Reakce na úmrtí Schäubleho přicházejí i ze zahraničí. „Byl to přítel, loajální a spolehlivý partner a neúnavný podporovatele přátelství mezi Německem a Francií,“ napsal například francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) byl Schäuble nepřehlédnutelným politikem a jedním z ochránců unijní stability. „S lítostí jsem přijal zprávu o odchodu Wolfganga Schäubleho, státníka, který významnou měrou přispěl k dnešní podobě Evropy. Byl nepřehlédnutelným politikem, jedním z hlavních architektů německého sjednocení a ochránců unijní stability,“ uvedl šéf české diplomacie Lipavský.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) byl Schäuble významným politikem, který se mimo jiné výrazně podílel na sjednocení Německa. „Byl státníkem, který ztělesňoval kontinuitu německé politiky a významně přispěl ke stabilitě v Evropě,“ uvedl.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) ho označil za skvělého člověka a přítele. „Odešel Wolfgang Schäuble, bývalý německý ministr financí, předseda Spolkového sněmu, respektovaný evropský politik. Hlavně ale skvělý člověk a přítel. Vážil jsem si jeho podpory a rad v době, kdy jsem byl ministrem financí. Je mi to moc líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal na dotaz ČTK Babiš, který se se Schäublem několikrát setkal jakožto premiér i šéf státní kasy.

Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) byl Schäuble výraznou osobností německé politiky, který se významně podílel na sjednocení Německa a podobě dnešní Evropy. Jeho spolustraník, místopředseda Senátu Tomáš Czernin, na síti X uvedl, že Schäubleho odkazem je zásluha nejen o sjednocení Německa, ale také celé Evropy.

Podle bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS) byl Schäuble důkazem toho, že silný duch dokáže ledacos bez ohledu na fyzický handicap. „Je to člověk, který se významným způsobem zasloužil o to, že se Česká republika stala součástí schengenského prostoru. Bez jeho přímého vlivu a podpory bychom do Schengenu nikdy nevstoupili,“ řekl dnes Langer. Podle něj v osobě Schäubleho odchází jeden z posledních mohykánů německé a evropské politiky.

„Historie ho bude soudit velmi přísně“

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v kondolenci vdově Ingeborg Schäubleové napsal, že působení jejího zesnulého manžela bylo štěstím pro německé dějiny a že jeho odkaz přetrvá. 

„Zcela výjimečný nebyl pouze intelekt a disciplína Wolfganga Schäubleho, nýbrž také jeho hluboký respekt k demokratickému diskursu a jeho schopnost se stále znovu pouštět do něčeho nového,“ napsala na síti X předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která s ním jako ministryně působila v několika německých vládách.

Reakce na úmrtí Schäubleho přicházejí i ze zahraničí. „Byl to přítel, loajální a spolehlivý partner a neúnavný podporovatele přátelství mezi Německem a Francií,“ napsal například francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podle šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové byl Schäuble „jedním z nejvlivnějších evropských lídrů své generace“.

Kritický tón do pietních vzpomínek vnesl bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis, který během řecké dluhové krize čelil nesmlouvavému postoji svého německého kolegy. „Historie ho bude soudit velmi přísně,“ uvedl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi