Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj letěl gratulovat přes půl světa. U nového prezidenta Argentiny se střetl s Orbánem

Aktualizováno -
10. prosince 2023
19:56
Autor: ČTK - 
10. prosince 2023
19:05

Argentinský prezident Javier Milei, zvolený v listopadu ve druhém kole hlasování, dnes za přítomnosti světových politiků složil přísahu a oficiálně se ujal úřadu. Argentina se potýká s vysokou inflací a s nejhorší hospodářskou krizí za desítky let. Nástup pravicového politika, který je stoupencem volného trhu a radikálním zastáncem minimálního státu, proto znamená pro Argentinu zásadní zvrat, uvedla agentura Reuters.

Třiapadesátiletý Milei dnes převzal prezidentskou šerpu od odstupující hlavy státu Alberta Fernándeze v zaplněné budově Kongresu v Buenos Aires.

Mezi hosty byla řada latinskoamerických politiků včetně bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, ale zúčastnila se i delegace ze Spojených států, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či maďarský premiér Viktor Orbán.

Právě na setkání Zelenského a Orbána tváří v tvář v argentinském Buenos Aires došlo také. Je to právě Orbán, kdo brzdí další pomoc EU směrem k Ukrajině v jejím boji s Putinovými vojáky.

Ceremonie se naopak nezúčastnili někteří významní levicoví politici, zejména brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva a jeho mexický kolega Andrés Manuel López Obrador.

Milei po inauguraci svým příznivcům shromážděným před budovou parlamentu řekl, že Argentina dneškem vstoupila do nové éry. „Neexistuje alternativa k šoku“ z finančních záležitostí, protože „nejsou peníze,“ uvedl nový prezident.

Milei, který bývá někdy označován za krajně pravicového politika, anarchokapitalistu či populistu, v rámci předvolební kampaně opakovaně uváděl, že argentinské hospodářství hodlá vyléčit mimo jiné zrušením několika ministerstev či nahrazením národní měny dolarem.

Tyto radikální ekonomické reformy podle některých analytiků situaci mnohých Argentinců v krátkodobém horizontu ještě zhorší.

Milei zároveň bude jen těžko prosazovat své reformy v parlamentu, kde nemá většinu. Podle deníku El País proto bude muset hledat spojence i mezi těmi, které v kampani nazýval „zloději“ či „odpornými levičáky“.

Video  Zelenskyj zveřejnil video z Haího ostrova  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

gabreta ( 21. prosince 2023 20:55 )

Letěl zase našim vládním speciálem?? 👎

bleskovka ( 11. prosince 2023 16:11 )

Letěl si pro Ježíška. 😁

Uživatel_5522193 ( 11. prosince 2023 15:25 )

Přesně tak 👍

blue_Moon ( 11. prosince 2023 13:58 )

Výztižné.

Uživatel_5413502 ( 11. prosince 2023 07:10 )

To se mu to utrácí. Já už se těším až to všechno jak rozkrádá Ukrajinu praskne a jeho pověsí.

Zobrazit celou diskusi