Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Přátelí se s diktátory.“ Ruští vojáci vyrazili na přehlídku v Mexiku, prezident kritiku odmítá

Autor: ČTK - 
18. září 2023
22:01

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nevidí nic špatného na tom, že se ruští vojáci zúčastnili sobotní vojenské přehlídky k svátku mexické nezávislosti. Dnes to podle agentur řekl na tiskové konferenci. Přítomnost ruské jednotky vzbudila kritiku opozice i ukrajinských diplomatů.

„Všechny země, se kterými má Mexiko diplomatické vztahy, byly pozvány,“ řekl López Obrador k účasti ruských vojáků z jednotky čestné stráže letectva. Poukázal na to, že na přehlídce byli i vojáci z jiných zemí, například z Číny, což kritiku nevzbudilo.

Proti účasti ruských vojáků se na sociálních sítích ohradila například ukrajinská velvyslankyně v Mexiku Oksana Dramarecká. „Civilní a vojenská přehlídka v Mexiku byla pošpiněna přítomností ruského regimentu,“ napsala diplomatka s tím, že ruce ruských vojáků jsou krvavé kvůli válce na Ukrajině.

Účast ruských vojáků vyvolala kritiku i mezi opozičními politiky. Ti poukázali na přítomnost příslušníků armády také z dalších podle nich problematických zemí. Jednalo se například o Nikaraguu, kde vládne autoritářský prezident Daniel Ortega.

Kandidátka největších opozičních stran na prezidenta Xóchitl Gálvezová k tomu řekla, že López Obrador, kterého někteří analytici považují za levicového populistu, se přátelí s diktátory.

Mexiko zastává k válce na Ukrajině podobný postoj jako mnoho zemí ve Střední a Jižní Americe. Oficiálně agresi odsoudilo, s Ruskem však stále udržuje relativně dobré vztahy a odmítlo na něj zavést sankce.

Video  Co přinese schůzka Putina a Kima či útok na Sevastopol? Analytik o vývoji války.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 18. září 2023 23:46 )

Dezinformace. Putin je po smrti. Rusko je izolovany a v bankrotu. Hlasila to ta tzv. Ukrajina, tak to musi byt pravda a nikdy jinak. Naveky. Amen. 🤣👍

Zobrazit celou diskusi