Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slavná sopka Popocatépetl se probudila. Na okolní obce vrhla nánosy popela, hrozí evakuace

Autor: Mii, ČTK - 
26. května 2023
10:52

Mexický vulkán Popocatépetl se tento týden opět probudil k životu a vyvrhl obrovská mračna popela, kvůli kterým muselo 11 vesnic v jeho okolí zrušit školní vyučování. V okruhu kolem sopky žije 25 milionů lidí, přičemž v nejbližší obci Puebla 3 miliony lidí. Úřady ještě jejich evakuaci nenařídily, nicméně vyhlásily třetí stupeň nebezpečí.

Sopka vysoká 5426 metrů, také láskyplně přezdívaná El Popo, chrlí toxické výpary, popel a kusy žhavých hornin vytrvale už téměř 30 let - od roku 1994, kdy se probudila z dlouhého spánku. Popocatépetl leží 72 kilometrů jihovýchodně od centra mexického hlavního města Mexico City a ční jen několik desítek kilometrů nad východními předměstími této megalopole s 22 miliony obyvatel. Město se musí potýkat i s dalšími hrozbami - zemětřesením a propadající se půdou, sopka je ale nejviditelnější hrozbou - a také tou nejbedlivěji sledovanou.

Podle vulkanoložky Jessici Ballové je současná aktivita sopky normální. „To je prostě součástí toho, že jde o aktivní vulkán. V lidském časovém měřítku neexistuje žádný cyklus, který by určoval, které sopky v kterou dobu vybuchnou,“ uvedla pro New York Times.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že kouř z Popocatépetl o víkendu vystoupil až do výšky 7,2 kilometrů. Kvůli tomu muselo letiště v Mexico City na několik hodin přerušit provoz.

Úřady podle prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora vše monitorují a jsou v kontaktu s potřebnými státními složkami. V neděli byl stupeň ohrožení zvýšen na třetí. Lidé v obci Puebla dostali zprávu, ať jsou připraveni na možnou evakuaci – může přijít každým momentem.

Kolem vrcholu vulkánu je rozmístěno šest kamer a jedna termokamera. Dvanáct seismologických stanic pracuje nepřetržitě a podává zprávy do řídicího střediska v hlavním městě, kde se nepřetržitě střídá celkem 13 vědců, expertů v nejrůznějších disciplínách. Možnost včas varovat před blížícími se oblaky popela je klíčová, protože lidem dává šanci ochránit se před možnými důsledky spadu. Na rozdíl od zemětřesení je také sopečná erupce předvídatelnější a pro dostatečné varování stačí i delší prodleva.

Video  Časosběrné video, jak řádí sopka Popocatépetl  - Reuters
Video se připravuje ...

risan ( 26. května 2023 11:57 )

před 12 lety jsme byli v národním parku Popocatepetl, lezli jsme ne protivrchol Iztaccíhuatl vzdálený cca 15 km a Popo takto kouřil, úžasný zážitek a podívaná ..

Zobrazit celou diskusi