Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Šílenec“ míří do čela Argentiny: Obdivovatel Trumpa a populista Milei slavil i s herečkou

Aktualizováno -
20. listopadu 2023
09:40
Autor: ČTK, simao - 
20. listopadu 2023
07:51

Příštím argentinským prezidentem bude krajně pravicový ekonom Javier Milei. Jeho soupeř, ministr hospodářství Sergio Massa, už mu blahopřál, a ještě před zveřejněním oficiálních výsledků tak uznal svou porážku ve druhém kole. Vítězství Mileie bude podle agentur pro Argentinu představovat zásadní politickou změnu. Milei slavil triumf se sestrou a také přítelkyní, herečkou Fátimou Flórezovou po svém boku. V Argentině mu přezdívají „madman“, šílenec.Na kontě má tento obdivovatel Donalda Trumpa s bujnou kšticí i řadu kontroverzních výroků.

  • Javier Milei, považovaný za pravicového populistu, stojí v čele bloku Svoboda postupuje, který sdružuje libertariánské a liberální strany.
  • V roce 2019 založil Libertariánskou stranu a od prosince 2021 je poslancem.
  • Je obdivovatelem amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Hlásá, že argentinská centrální banka by měla být zrušena, klimatickou změnu považuje za lež, sexuální výchovu označuje za spiknutí proti rodině, chce omezit právo na potrat, podporuje manželství stejnopohlavních párů a také prosazuje uvolnění pravidel pro držení střelných zbraní.
  • Slibuje ořezání státních a sociálních výdajů, rušení daní a snížení regulace. Podle deníku El País, který označuje Mileie za anarchokapitalistu, si tento politik myslí, že stát je nepřítelem lidí a svobody.
  • Sám Milei se označuje za minarchistu, tedy „někoho, kdo věří, že stát by měl mít na starosti pouze bezpečnost a spravedlnost“.
  • V předvolební debatě Milei zpochybnil počty pohřešovaných z dob argentinské diktatury (1976-1983), kterých podle něj nebylo 30 000, jak se uvádí, ale „ 8753“.
  • Narodil se 22. října 1970 do rodiny italského původu. V mládí se aktivně věnoval sportu, byl fotbalovým brankářem klubu Chacarita Juniors. Zpíval také v rockové kapele Everest, která hrála zejména coververze hitů od Rolling Stones.
  • Jednou z jeho přezdívek je „madman“, tedy šílenec. Díky svému výstřednímu účesu, který si prý nijak neupravuje, si vysloužil přezdívku „paruka“.
  • V červnu 2020 se v argentinském televizním pořadu prohlásil za instruktora tantrického sexu.
  • Randí s moderátorkou a herečkou Fátimou Flórezovou.

Po sečtení 99,4 procenta hlasů měl Javier Milei jasný náskok v poměru 55,7 ku 44,3 procenta, napsala agentura AP. Z říjnového prvního kola hlasování přitom ještě vítězně vzešel Sergio Massa, představitel vládní peronistické Unie pro vlast, když druhého Mileie porazil o sedm procentních bodů.

„Je to triumf, který není ani tak zásluhou Mileie a jeho zvláštností a specifik, jako spíše poptávky po změně,“ zhodnotil výsledek analytik Lucas Romero. „To, co se projevilo ve volbách, je únava, vyčerpání a protestní hlas většiny Argentinců.“

Zásadní změna

Argentinská média dopředu volby vnímala jako politický souboj mezi kandidátem, který představuje kontinuitu, a Mileiem, který je vnímán jako zásadní změna.

Milei, kterého zahraniční agentury označují za „krajně pravicového libertariánského radikála“ či „pravicového populistu“, sliboval převratné ekonomické kroky, včetně nahrazení domácí měny peso americkým dolarem nebo zrušení centrální banky.

Naopak Massa varoval před rušením klíčových ministerstev a ohrožením veřejných služeb, včetně zdravotnictví a školství a také sociálních programů, na které jsou mnozí Argentinci odkázáni.

Situace je kritická, uvedl vítěz v projevu

„Dnes začíná rekonstrukce Argentiny,“ řekl v projevu ke svým příznivcům v noci na dnešek SEČ Milei, jenž bývá srovnáván s Donaldem Trumpem. „Situace Argentiny je kritická. Naše země potřebuje drastické změny. Teď není čas na pozvolný postup a vlažná opatření,“ dodal.

Agentura AP očekává, že se nyní Argentina, kterou trápí vysoká inflace a stoupající chudoba, pod vedením muže, jenž bývá srovnávám s Donaldem Trumpem, politicky výrazně posune doprava.

Právě vážné ekonomické potíže země byly hlavním důvodem, proč Mileie podporoval například šestadvacetiletý fyzioterapeut Esteban Medina. „Peníze stačí každým dnem méně a méně. Jsem kvalifikovaný člověk a můj plat na nic nestačí,“ nechal se slyšet v týdnu.

Psychicky nestabilní?

Naproti tomu šestatřicetiletá žena v domácnosti Jenifer Pioová vyjádřila obavy, že vítězství Mileie by mohlo Argentinu nasměrovat zpět k diktatuře. „Milei nemá nejmenší ponětí o tom, jak vládnout,“ míní. „Je emočně a psychicky nestabilní. Není na tom dobře,“ řekla také o politikovi, který během kampaně opakovaně vystupoval s nastartovanou motorovou pilou.

Milei nerozděluje jen Argentince, ale i zahraniční státníky. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, kterého dříve ekonom nazval „naštvaným komunistou“, mu popřál štěstí a úspěch, zatímco kolumbijský prezident Gustavo Petro jeho vítězství považuje za smutné pro Latinskou Ameriku.

Gratulace od Trumpa

Americký exprezident Trump ve své gratulaci Mileimu vyřídil, že je na něj hrdý. „Změníte svou zemi a vrátíte Argentině její velikost!“ podotkl také v narážce na svůj volební slogan.

Jedním z hlavních hesel Mileiovy prezidentské kampaně byl boj proti zavedeným politickým stranám, které podle něj zničily Argentinu. Milei také sliboval skoncovat se „sociální spravedlností“, která podle něj v Argentině způsobuje rozpočtové deficity. Ve své kampani Milei, který se těší podpory zejména mezi mladými a lidmi z nižších sociálních vrstev, soustavně útočil na domácí měnu.

Řeči o výkalech

„Peso je měnou, kterou vydává argentinský politik, a proto nemá ani hodnotu výkalu, protože tento odpad nemůže posloužit ani k hnojení,“ řekl Milei v jednom sledovaném rozhlasovém pořadu. Argentina by nebyla první zemí v Jižní Americe, která se rozhodla pro přechod k dolaru. Ekvádor tak učinil v roce 2000 a podařilo se mu potlačit inflaci.

Za svá prohlášení Milei čelil kritice dalších favoritů v prezidentské volbě, podle ekonomů svými prohlášeními oslabuje peso. Advokátka Valeria Carrerasová, která je v zemi známá díky tomu, že zastupovala rodiny obětí nehody vojenské ponorky Ara San Juan v roce 2017, podala na Mileiho trestní oznámení kvůli podezření z „podněcování k ekonomickému násilí či finančnímu podvodu“.

První výplatu dal do loterie

Milei je svobodný, randí s herečkou a moderátorkou Fátimou Flórezovou. Díky svému výstřednímu účesu, který si prý nijak neupravuje, si vysloužil přezdívku „paruka“. 

Milei si získal popularitu také jako moderátor svého vlastního rozhlasového pořadu Demoliendo Mitos (Boření mýtů), do něhož si zval pravicově liberální ekonomy.

Poté, co se stal poslancem, vložil svou první výplatu zákonodárce do loterie, do které se přihlásil milion zájemců. „Tyto peníze jsou moje, mohu je utratit jako každý jiný poslanec, spálit je, anebo vyhledat způsob, jak tyto peníze vrátit lidu, kterému byly ukradeny,“ prohlásil tehdy Milei.

Video  Messi je bůh! Podívejte se na divoké oslavy titulu v Buenos Aires  - profimedia
Video se připravuje ...

krapotkin ( 20. listopadu 2023 19:45 )

Jo a nemusíme chodit daleko - stačí potkat brňáky v Praze, ale ti se bojí vylézt mezi slušné lidi.

Ford Henry ( 20. listopadu 2023 12:06 )

Tak to tam museli levicoví dobráci nadělat pořádný binec, když si ho lidi zvolili.

Lomikel ( 20. listopadu 2023 11:47 )

no co co??
Zvolili si ho Argentínové, tak ho asi chtějí. A ať bude jaký bude,
bude zaručeně lepší než ten náš tajtrdlík nutellový zoufalec Fiála, nebo ten podivný IQáč stoosmičkový Pávek....

Th0r_z_h0r ( 20. listopadu 2023 09:11 )

Btw ne kazdy narod chce mit za prezidenta, rudocha, po boku s dalsim rudocem, ktery by na rozkaz strileli do vlastnich lidi, podporovali perzekuci disidentu a ted si hraje na Tondu Zapotockyho. Odporny moralni trus.

Václavík řekl, že armáda „půjde jako vždy s lidem“, což znělo spíš jako vyhrůžka než uklidnění. Armáda po roce 1945 nikdy nešla s lidem, ale s komunistickou stranou.

Navrhuji uvést do bojové pohotovosti armádu, bezpečnost, milici. Bez nějakých zásahů, jen aby tyto složky byly připraveny, jestliže k něčemu dojde, věci řešit. Není možné čekat, až nám něco udělají. Je potřeba mít tyto síly připraveny.

http­s://pl­us.roz­hlas­.cz/lis­topad-1989-a-cekani-na-posledni-slovo-armady-8113010

Th0r_z_h0r ( 20. listopadu 2023 09:04 )

Jeste vam tam chybi populisticky a antisystemovy 😆 levotam, poblouznencum, mimorealitam, nefachcenkum a dalsim zbytecnejm pijavicim ted praskaj cevy 😄

Zobrazit celou diskusi