Hudebníkův zdravotní stav se už nějakou dobu postupně zhoršoval. Zda zemřel doma, nebo v nemocnici, zatím není jasné. Rodriguezovu smrt potvrdila jeho dcera Regan i jeho oficiální webové stránky. „Vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho dcerám – Sandře, Evě a Regan – a celé jeho rodině,“ stojí na nich. 

Příběh jako z filmu

Dokumentární film Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012 sledoval téměř neuvěřitelný příběh založený na skutečné události. Jeho hrdinou byl právě americký písničkář Sixto Rodriguez, který se jen shodou těžko vysvětlitelných okolností na začátku 70. let nestal obrovskou hudební hvězdou. Film režiséra Malika Bendjelloula byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film v roce 2013.

Rodrigueze objevili hudební producenti na konci 60. let v drsné atmosféře zapadlého detroitského baru. Byli přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí úspěšnou kariéru. „Jediný srovnatelný talent s Rodriguezem byl v té době snad jenom Bob Dylan,“ tvrdí ve filmu Denis Coffey, který byl producentem Rodriguezova debutového alba Cold Fact.

Dělník slavnější než Rolling Stones

Básník chudobných čtvrtí Detroitu však nahrál pouze dvě alba, která u posluchačů naprosto propadla. Hudebník se vytratil ze scény do dělnického zaměstnání a zbyly jen fámy o jeho sebevraždě. Pirátská kopie jedné z desek se však náhodou dostala do Jihoafrické republiky, kterou v 70. letech apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez díky svým sociálním a provokativním textům v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila i Rolling Stones.

Znovunalezená ikona

V dokumentu plném hudby osobitého písničkáře vystupují pamětníci, lidé z hudebního průmyslu, umělcovi spolupracovníci, rodinní příslušníci i sám Rodriguez, kterého vypátrali dva Jihoafričané rozhodnutí zjistit, co se stalo s jejich hudební ikonou. Snímek natočený ve spolupráci švédských a britských filmařů mapuje období od Rodriguezova objevení v roce 1968 po rok 1998, kdy znovuobjevený hudebník absolvoval v JAR šest vyprodaných koncertů.

Pátrání po Sugar Manovi jsem chtěl vidět už rok. Nestává se často, aby vám zahraniční přátelé ze všech koutů světa psali nadšené e-maily kvůli dokumentárnímu filmu. Tak dlouho jsem to odkládal, až film dostal Oscara a pustili jsme si ho společně s kolegy. Hned nám bylo jasné, proč vyvolává šeptandu všude, kde se objeví. Neuvěřitelná životní dráha zpěváka Rodrigueze svou pravdivostí odzbrojí i ty největší cyniky,“ uvedl Jan Noháč ze společnosti Aerofilms. Pátrání po Sugar Manovi podle něj není kýč, ale skutečný příběh, a to z něj dělá jeden z nejvíc vzrušujících a optimistických filmů, které za dlouhou dobu viděl.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o Mistrovi, který by slavil 82. narozeniny. Blesk TV

Fotogalerie
46 fotografií