V hierarchii plateb za hraní písní, vysílání videoklipů nebo prodej desek bylo roky vše jasné. Jan Nedvěd pokaždé inkasoval více nežli jeho o rok mladší bratr. Důvod? Za odehrání jednoho songu v éteru, na diskotéce nebo třeba na jiné společenské akci má autor hudby nejvíce peněz z částky, kterou vysílatel či pořadatel platí (podle počtu posluchačů či účastníků akce - poz. red.). Druhý v pořadí je autor textu a až na třetím místě, kdo z poplatku porcuje, je interpret písně.

František Nedvěd tak vždy dostával z koláče peněz menší, ale nikoliv zanedbatelnou částku. V posledním období svého života ale bráchu předčil. „František za loňský rok inkasoval od OSA a Intergramu nezdaněných 1,332 milionu korun. A to za hraní v českých a slovenských rádiích a televizích,“ řekl Blesku zdroj k umělcovým ziskům za rok 2020. „Jan dostával loni od stejných společností nezdaněných cca 935 tisíc korun, to znamená, že vydělával méně než František,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval! Blesk

A proč se Františkovi dařilo více? Byl daleko produktivnější než Jan, s nímž kvůli rozkolům dlouho nemluvil - a tedy nepracoval. Mezitím si psal nové písničky, více vystupoval a natáčel různé televizní či rozhlasové pořady. Rok a půl před svým skonem navíc udělal zásadní rozhodnutí - poprvé od vzniku megahitu Stánky z roku 1987, k čemuž došlo ještě v době, kdy měli bratři kapelu Brontosauři, se přihlásil k jeho spoluautorství. Jako textař a skladatel písně byl do té doby oficiálně uváděn pouze jeho bratr Jan.

Zesnulý písničkář to tak ale nechtěl nechat, protože mnoho desetiletí cítil obrovskou nespravedlnost. František celý život považoval Stánky za své. „Tahle písnička, ať ji zpívám stokrát nebo dvěstěkrát, má pokaždé jinou atmosféru. A to se mi nemůže oposlouchat,“ prohlásil v jednom z mnoha rozhovorů. S bratrem plánoval uspořádat společný koncert v pražské O2 areně. Na to už ale bohužel nedošlo… Před dvěma roky podlehl rakovině plic, s níž se už delší dobu potýkal.

Fotogalerie
40 fotografií