Ještě v sobotu ráno nebylo úplně jasné, jestli Honza Nedvěd bratrův pohřeb zvládne. Ať se mezi nimi dělo, co se dělo, udělali spolu kus práce, a i přes letité rozepře k sobě zachovávali úctu. Jan ovšem přijel a od první chvíle, co vstoupil do obřadní síně, bylo vidět, že je mu zle.

Jeho psychika dostávala pořádně zabrat. Zatímco moderátor ČRo Vladislav Slezák četl za jednotlivé členy rodiny dopisy na rozloučenou, Nedvěd ustavičně plakal. Jeho dopis však nezazněl. Jednoduše proto, že vůbec nevzniknul... „Neměl na to sílu něco psát, vše měl ve svých myšlenkách,“ omlouvala ho Pavlínka.

V závěru obřadu, na němž rodina nepřijímala kondolence, musela o 35 let mladší žena svého manžela dokonce podpírat. V obličeji měl slavný písničkář potoky slz, sotva šel a ztěžka dýchal. Když nasedl u zadního vchodu krematoria do vozu, složil se. Hlavu dal do dlaní a plakal.

Bylo mu těžko, úzko a hlavně velké horko. Možná proto se nechal členy rodiny odvézt domů do Čerčan a na smuteční kar v Nové Vsi pod Pleší vůbec nejel… Přitom to měl v plánu. „Na pohřeb strejda přijde, potom se sejdeme jako rodina v restauraci,“ tvrdil Františkův syn Vojtěch (44) už v týdnu. Leč člověk míní, pánbůh mění...

VIDEO: Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval!

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval! Blesk

Slova rodiny, která během pohřbu zazněla, byla velice emotivní a vyjadřovala neskutečnou lásku, kterou k Františkovi jeho bližní cítili. „Luka pod Medníkem nás provázela celý život. Jezdili jsme tam od dětství. Už v patnácti jsem Tě milovala, tys mě nechtěl. Byla jsem hubená, samá ruka a samá noha,“ popisovala například vdova Marie.

„Když jsme pak jako parta každou neděli jezdívali vlakem a hráli a zpívali, jednou si mě v tunelu políbil. Život jsme prožili spokojeně, i když se i u nás nějaké ty mráčky objevily. Za vše Ti mnohokrát děkuji, odpočívej v pokoji, snad se zase jednou sejdeme. Tvá milující žena Marie.“

„Milý tatínku, nikdy jsme moc nebyli na slohové práce. Vzpomeň si na naše dopisy z tábora: Dojeli jsme dobře, vaří tady dobře. Přijedeme v neděli. Dnes bychom ti nechtěli jen psát, chtěli bychom ti toho ještě hodně říct. Jsme moc rádi, že právě tys byl naším tátou, byl jsi člověk s citlivou duší se smyslem pro rodinu a spravedlnost, rozdával lásku rodině i všem lidem. A i když jsi byl osobností známou, pořád si zůstal nohama na zemi. Byl jsi úžasný táta, byls naším vzorem a budeš tady s námi pořád, v našich srdcích a písničkách. Budeš s námi stále na pódiu, budeš s námi všude. Vzpomínky nám nikdo nevezme, milujeme tě z celého srdce a nezapomeneme,“ vzkázali mu synové František ml. (47) a Vojtěch.
Fotogalerie
88 fotografií