Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pohřeb Františka Nedvěda (†73): Zmatky se začátkem a kolaps bratra Jana (74)!

/
  • Jan Nedvěd se na pohřbu bratra Františka zhroutil
    24. července 2021 ● 13:06

    Kolegové z umělecké branže i fanoušci, co si ho zamilovali prostřednictvím písní Stánky, Valčíček či Růže z papíru, se v sobotu 24. července 2021 navždy rozloučili se zpěvákem Františkem Nedvědem (†73), který 18. července podlehl zákeřné rakovině. Pohřeb se konal ve strašnickém krematoriu a jeho začátek provázely jisté nejasnosti…

  • 1.

    Zmatený začátek

    Přestože na parte bylo napsané, že obřad začíná v 11 hodin, když se ve tři čtvrtě na jedenáct otevřely dveře smutečního sálu, rodina zesnulého zpěváka již seděla uvnitř, což bylo dosti neobvyklé. Nabízela se tedy teorie, že rodina měla soukromý obřad již od 10 hodin - ostatně tak to bylo napsané i u dveří krematoria a naznačovali to i pozůstalí. „Obřad pro rodinu a nejbližší bude probíhat přibližně hodinu. Následně bude síň otevřena pro veřejnost,“ tvrdil syn Vojtěch (44). Poslední rozloučení jako takové však začalo v avizovaných 11 a účastnili se ho všichni, co se dostavili.

  • 2.

    Smuteční sál

    Pohřeb se konal v krematoriu Praha – Strašnice. Na katafalku byla umístěna rakev s ostatky Františka Nedvěda, vedle ní byla fotka známého muzikanta i jeho kytara. Před ní pokládali smuteční hosté květiny a věnce, které byly jak od členů zdrcené rodiny, tak i od jeho příznivců. Nádherný věnec plný jasně červených, oranžových a žlutých květů byl od manželky a syna Františka ml. (47), další byl od vnoučátek, a jeden mu dokonce poslalo i město Jílové u Prahy, kde bude zpěvák pochován. „Je to kraj, který táta miloval,“ objasnil syn Vojtěch (44).

  • 3.

    Bratr Jan

    Panovaly velké otazníky okolo účasti Františkova bratra Jana (74). Dlouhá léta byl mezi nimi rozkol – a i když se usmířili na nedávné oslavě Františkovy zlaté svatby, od bratrovy smrti o sobě nedal vědět. „Jan? Zatím jsme s ním nemluvili…“ prohlásila v úterním rozhovoru pro TN.cz vdova Marie Nedvědová s tím, že z rodiny komunikuje Honza jen se svou a Františkovou sestrou Lídou. Na pohřbu však nechyběl – seděl hned v první řadě.

  • 4.

    Útěcha Pavlínky

    Po boku Jana Nedvěda byla přítomná jeho o 35 let mladší manželka Pavlínka. Ta mu byla po celou dobu velkou oporou, jemně ho hladila po ruce, zatímco on se o ni opíral. Když pak na konci obřadu zazněl potlesk, nebyl žalem zlomený muž schopen tleskat. Tiskl si ruce k obličeji a slzel za bratra, s nímž již od dětství hrál a později i řadu let vystupoval.

  • 5.

    Kolaps

    Po obřadu byl Jan zcela zničený. Jeho nejbližší jej museli odvést z krematoria zadem přes dvůr, kde jej usadili do auta. Tam se známý písničkář definitivně zhroutil – usazený na zadní sedačce vozu, s hlavou v dlaních a čelem opřeným o přední sedačku. Byl na něj skutečně velice smutný pohled, jeho mladší bratr pro něj skutečně velice mnoho znamenal.

  • 6.

    Sestra Lída

    Také Františkova sestra Lída, která seděla hned vedle Jana, dala během smutečního obřadu průchod svým emocím. Po celou dobu se statečně držela, výbuchu pláče se však neubránila v momentě, kdy hrála písnička Let It Be od Beatles. Tehdy štkala v předklonu. 

  • 7.

    Manželka Marie

    Oči všech byly upřeny i na manželku Františka Nedvěda. Vdova se dostavila na poslední rozloučení se svým mužem v apartním černém kloboučku a seděla usazena mezi svými syny. S populárním písničkářem strávila dlouhých 50 let ve spokojeném manželství, měli spolu dvě děti, těšili se z řady vnoučátek, a starala se o něj i v době jeho těžké nemoci…

  • 8.

    Slavní hosté

    Přestože byl František Nedvěd výraznou osobností české hudební scény a na sociálních sítích se nad jeho skonem pozastavovalo veliké množství celebrit, na obřadu jich bylo minimálně. Dorazil však třeba komik Milan Pitkin (71), vlastním jménem Milan Křivský, hudební skladatel Jiří Vondráček (70), otec zpěvačky Lucie Vondráčkové (41) a bratr Heleny Vondráčkové (74), či členové Spiritual Kvintetu. I tak se zde však sešlo velké množství lidí, mnozí se ani nevešli do lavic a stáli podél zdi. Jenom málokdo se však chránil vzdor pandemii rouškami.

  • 9.

    Dojemná slova

    „Jsme moc rádi, že právě ty jsi byl naším tátou. I když jsi byl známou osobností, pořád jsi zůstal nohama na zemi,“ zaznělo v dojemné smuteční řeči, kterou si pro zesnulého nachystali členové rodiny. „Byl jsi úžasný táta a budeš tu s námi pořád, v písničkách, všude, vzpomínky nám nikdo nevezme. Milujeme tě z celého srdce. Navždy si tě budeme pamatovat s kytarou u ohníčku, kde jsme zpívali až do rána.“ Vnučky rovněž připomněly, že na rodinných dovolených byl vždy skvělým kuchařem.

  • 10.

    Písničky

    Během obřadu zaznělo mnoho písniček, například ta, kterou tátovi složil syn František, či písně Nedvědova oblíbeného kanadského písničkáře Gordona Lightfoota (82).  Jeho syn Vojtěch se před pohřbem nechal slyšet, že nestojí o to, aby se síní rozléhaly hity bratří Nedvědů. „Nejde to! Byla by to pro nás taková jistá smrt. Nejsme ze železa,“ vysvětloval.

    Nakonec však hlas jeho otce z amplionu přece jenom zazněl – šlo o píseň Ascalona. „Když jsem byl mlád, bývala Ascalona nejhezčí osadou, kterou jsem znal. Jak častokrát hýřila Ascalona divokou náladou, kterou jsem znal. Však slávě pistolí již zvolna doznívá a lesem nehučí to vlčí volání. Já půjdu spát, však vlajka Ascalony musí nad hrobem mým na věky vlát,“ zpívá se v refrénu.

  • 11.

    Galerie

    Na snímky z dojemného obřadu se můžete podívat do naší galerie.

     

    VIDEO: Záznam pohřbu Františka Nedvěda, známé country legendy

    Video
    Video se připravuje ...

    Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval! Blesk

    Fotogalerie
    107 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy