Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smutná bilance roku 2021: Opustily nás hvězdy filmového i hudebního nebe

/
  • Během roku 2021 jsme přišli o mnoho celebrit...
    26. prosince 2021 ● 10:41

    Rok 2021 byl smutný. Nejenom kvůli pokračující pandemii způsobené virem covid-19, ale i kvůli množství významných osobností, které nás během něj opustily. Věnujme společně vzpomínku některým významným českým a slovenským mužům, kteří se v uplynulém roce odebrali na věčnost.

  • 1.

    Andrej Hryc (†71), herec

    Známý herec se svým charakteristickým knírem Andrej Hryc zemřel 31. ledna. Představitel svérázného majora Terazkyho ze seriálu Černí baroni prohrál svůj několikaměsíční boj se zákeřnou leukemií. Podstoupil sice velice náročnou léčbu, včetně transplantace kostní dřeně, a zhubl neuvěřitelných 60 kilogramů, ani to mu však bohužel nepomohlo. „Poslední hodiny jsem ho držela pevně za ruku. Poslední slova, která jsem mu řekla, byla ‚miluju tě‘, a poslední slova, která on řekl, byla ‚také tě moc miluju‘,“ napsala jeho dcera Wanda Adamik Hrycová (43) na sociální síť.

  • 2.

    Ladislav Štaidl (†75), hudebník

    V ten samý den jako Hryc zesnul i český hudebník, kytarista, pianista, dirigent, kapelník, skladatel, textař, hudební aranžér, zpěvák a podnikatel Ladislav Štaidl. Byl kapelníkem a blízkým přítelem Karla Gotta (†80) a složil pro něj hity jako Trezor, Kávu si osladím či Ráno jedu dál. Bývalý partner zpěvačky Ivety Bartošové (†48), s níž měl syna Artura (25), měl již delší dobu zdravotní problémy. V minulosti ostatně bojoval i s rakovinou. Jeho oslabené tělo na počátku ledna napadl covid-19 a byl převezen do nemocnice. Tam bohužel nemoci podlehl.

  • 3.

    Jan Vodňanský (†79), spisovatel

    Koronaviru podlehl i známý spisovatel, básník, zpěvák, písničkář a humorista Jan Vodňanský, a to 10. března. Podle slov jeho syna Tomáše (44), uznávaného fotografa, o tom, že je pozitivní, ani nevěděl. Přestože na sobě již nějakou dobu pozoroval příznaky, zjistil to až 4. března, když šel společně se svou ženou na první dávku vakcíny proti koronaviru. Nemoc pak měla velice rychlý průběh. Svůj podíl na jeho vážném stavu jistě měla i skutečnost, že na něj v nemocnici nezbylo lůžko s ventilátorem, a i když se jeho syn snažil o převoz tatínka do jiné nemocnice, bylo už pozdě…

    „Nejsem natolik erudován, abych obviňoval nemocnici, že nepoužila nějakou kapacitu nebo že mu nedodala adekvátní lékařskou péči. Neměli v tu dobu k dispozici lůžko s ventilátorem, to je prostě fakt. Nechci nikoho obviňovat, že může za jeho smrt,“ prohlásil pak Tomáš.

  • 4.

    Miroslav Kaman (†75), herec

    Miroslav Kaman, herec, jenž se proslavil rolí svérázného esenbáka ve filmu Jana Hřebejka (54) Pelíšky, se na věčnost odebral 12. května. Informace o jeho smrti se dostala na veřejnost až koncem července. Naposledy si Kaman zahrál v roce 2014 ve filmu Bony a klid 2 Víta Olmera (79), na jeho premiéře pak poskytl rozhovor i Blesku. Tehdy byl výrazně pohublý. „Částečně je to nemocí a částečně stresem,“ řekl k razantnímu úbytku své váhy, která klesla z původních pětadevadesáti kil na pouhých pětasedmdesát. Dožil v domě s pečovatelskou službou.

  • 5.

    Antonín Beránek (†30), model

    Muž roku 2013, jenž se v Indonésii zúčastnil finále Mister International, kde skončil na krásném šestém místě, prohrál po autonehodě svůj boj o život v Šanghaji na počátku června. V nejlidnatějším čínském městě prý Antonína Beránka na přechodu srazilo auto, a i když byl s vážnými poraněními okamžitě převezen do tamní nemocnice, nakonec těžkým zraněním podlehl. Měl přitom našlápnuto na skutečně hvězdnou kariéru: Jeho charismatu podlehli nejen Češi, ale i lidé v Asii. Nafotil řadu snímků pro nejznámější magazíny, mezi něž patří Cosmopolitan či Harper's Bazaar. A velkou příležitost dostal také při přípravě světové reklamy pro Asii na mobilní telefon.

  • 6.

    Ladislav Potměšil (†75), herec

    Legendární představitel majora Maisnera či tatínka v hudební komedii Discopříběh 1 a 2 zemřel 12. července. Poslední roky svého života prožil herec Ladislav Potměšil v bolestech. Zákeřná rakovina mu totiž napadla kosti a metastazovala do obratlů, a tak do té doby velice aktivního muže na dlouhý čas upoutala na lůžko. Během pouhého jednoho roku musel dokonce podstoupit čtyři operace, při nichž mu lékaři odebrali jeden obratel. Pohyboval se pak jenom s obtížemi a s pomocí chodítka a manželky, taktéž herečky a dabérky Jaroslavy Brouskové (70), se kterou prožil 48 let ve spokojeném manželství.

  • 7.

    Zbyněk Bobr Horák (†57), skladatel

    17. července zemřel zakládající člen skupiny Argema Zbyněk Horák, jemuž se přezdívalo Bobr. Byla to právě oblíbená rocková kapela, kdo smutnou informaci jako první zveřejnil na sociální síti. Přesná příčina smrti nebyla veřejně oznámena, ale komentáře pod oznámením jeho úmrtí naznačovaly, že měl Horák problémy s alkoholem a zřejmě i dluhy. „Zpěv a písničky vyměnil za alkohol, bohužel až tak moc. R.I.P.,“ napsala do komentářů jedna ze známých. „Je velmi smutné, že takhle dopadl člověk, který byl výjimečný a měl dar od Boha.“ Argemu tak postihla tragédie již podruhé: Na koncertě v polovině devadesátých let zemřel po zásahu elektrickým proudem jejich kytarista Bohdan Furch (†23).

  • 8.

    Milan Lasica (†81), herec

    Skon Milana Lasici, k němuž došlo 18. července, je snem každého umělce. Zemřel totiž přímo na pódiu a za bouřlivého potlesku poté, co odzpíval poslední píseň ve svém repertoáru. Orchestr Hot Serenaders tehdy slavil dvacetiletou spolupráci se známým hercem, jenž se objevil i v celé řadě českých filmů. „Dozpíval písničku Já jsem optimista, v dobré formě, byla děkovačka asi dvakrát a najednou se pomalu sesunul k zemi. Byla to náhlá porucha srdečního rytmu. Párkrát se ‚vrátil‘ a hýbal očima, ale nezvládl to. Záchranka se ho 20 minut pokoušela oživovat,“ citoval slova svědka Deník N.

  • 9.

    František Segrado (†66), zpěvák

    25. července ve věku pouhých 66 let zesnul zpěvák, herec a výtvarník František Segrado. Smutnou informaci potvrdila režisérka a scenáristka Marta Santovjáková Gerlíková (36), která s talentovaným hudebníkem natočila celovečerní rodinný film z Valašska Děda. Zpěvačka Ewa Farna (28) se o smrti kolegy, s nímž nazpívala písničku Víno je grunt, která se stala titulním songem seriálu Vinaři, dozvěděla po úspěšně odehraném koncertě na Šternberském kopci. „Tak snad tam nahoře maj dobrý víno, Franto. Upřímnou soustrast rodině a přátelům.“

  • 10.

    Vladimír Marek (†69), herec

    Vladimír Marek, filmový, seriálový i muzikálový herec, byl za dramatických okolností nalezen ve svém bytě v pražských Vinohradech mrtvý koncem července. Oficiálně se udává jako datum jeho smrti 29. července. Záchranné složky zalarmoval jeho kamarád, operní pěvec Radek Krejčí (57), když se mu Marek několik dnů neozýval. Mistra záporných rolí v posledních letech trápila řada chorob, mezi ty vážné patřil duševní boj s démony. Kvůli rakovině lymfatických uzlin a také částečnému ochrnutí ruky po těžkém úrazu ramene z domu prakticky nevycházel. Policie ho pak našla doma již bez známek života.

  • 11.

    Eduard Hrubeš (†84), moderátor

    22. srpna zemřel konferenciér, moderátor, hudebník, scenárista a režisér Eduard Hrubeš, známý (nejenom) díky zábavné show Tak neváhej a toč!, jež se vysílala mezi lety 1997-2010. Naposledy vydechl v pečovatelském domě, kde trávil poslední roky. „Bavil tam celé osazenstvo, všichni ho milovali pro tu jeho slušnost a vstřícnost, i přes ty zdravotní handicapy. Rodina za ním do posledních chvil jezdila,“ prozradil deníku Aha! rodinný přítel. Do nebe tak následoval svou milovanou ženu Blanku (†70), kostýmní výtvarnici, která zemřela v roce 2013.

  • 12.

    František Nedvěd (†73), zpěvák

    Trampský guru František Nedvěd tuto zemi navždy opustil 19. září. Smrt oblíbeného písničkáře byla jak pro jeho blízké, tak i pro všechny jeho příznivce velkým šokem. I když se vědělo, že se mu znovu vrátila zákeřná rakovina plic, všichni doufali, že se mu tuto nemoc přece jenom podaří překonat. „Táta zemřel v neděli, vzalo to neskutečný obrat. V sobotu vypadal ještě v pořádku a v neděli odpoledne, když jsme do nemocnice jeli s maminkou, tak už moc nekomunikoval. Říkal jsem si ale, že se to ještě obrátí. A večer o půl desáté nám volali z nemocnice, že táta zemřel,“ stýskal si jeho syn Vojtěch (44).

  • 13.

    Jiří Cerha (†78), zpěvák

    V úterý 26. října zemřel zpěvák, skladatel a pedagog Jiří Cerha. Byl členem skupiny Spirituál kvintet, která o jeho úmrtí informovala. „Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha řečený Cidla. Zpěvák, skladatel, pedagog, kapelník C&K Vocalu, od roku 2000 člen Spirituál kvintetu. Je nám to moc líto,“ uveřejnila kapela na svém facebooku. Spirituál kvintet naposledy vystoupil 13. října v pražské Lucerně na koncertě, kterým uzavřel 60 let na scéně. Byl to ale zároveň i poslední koncert Jiřího Cerhy…

  • 14.

    Miroslav Žbirka (†69), zpěvák

    10. listopadu otřásla československým šoubyznysem smutná zpráva o smrti „Mekyho“ Žbirky. Příčinou jeho úmrtí byly opakované zápaly plic, které se staly osudnými i jeho mamince. Kvůli zdravotním problémům rušil své podzimní koncerty, přesto však nadále pracoval a nahrával desku, rozhodně nic nenasvědčovalo tomu, že vše vezme tak rychlý konec. A to dokonce ani tehdy, když v říjnu sdílel na sociální síti fotku infuze v nemocnici s popiskem: „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na kapačkách. Posílejte energii, budu ji potřebovat.“

  • 15.

    Jaroslav Hanuš (†70), režisér

    Ráno 2. prosince zemřel režisér úspěšných televizních seriálů Jaroslav Hanuš. Z prvního manželství s Jaroslavou Hanušovou (†66), známou jako Jaruš z Kouzelníka, měl tři děti - Jaroslava, Kláru a Báru. Zemřel po vleklé nemoci, obklopen milující rodinou.

    Nezapomínají na něj ale ani ti, které proslavil, například herečka Kateřina Hrachovcová (47), jež si zahrála Simonu Královou v jeho Životě na zámku. „DĚKUJI, JARDO, za těch pár let Života i života. Vzpomínka nezapomenutelná i na další herecké příležitosti, seriál Náměstíčko, Bakaláře, inscenaci Vraždy a něžnosti… a tak dále. Viděl jsi mě krásně civilně, obyčejně, přirozeně, žádné hraní. Autenticita!! Takový jsi byl i ty. Svůj, bohém s humorem doslova nadstandardním.“

  • 16.

    Galerie

    Na všechny tyto slavné pány, kteří bavili desítky lidí v celé naší zemi, se můžete podívat do naší galerie.

    VIDEO: Dalibor Janda na pohřbu Mekyho Žbirky: Byli jsme konkurenti, kteří se popichovali.

    Video
    Video se připravuje ...

    Dalibor Janda na pohřbu Mekyho Žbirky: Byli jsme konkurenti, kteří se popichovali. Lukáš Červený

    Fotogalerie
    66 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

Hakus von Tyros: Sám si odpad !

(26. 12. 2021 11:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy