Smrt písničkáře Františka Nedvěda byla jak pro jeho blízké, tak i pro všechny jeho příznivce velkým šokem. I když se vědělo, že se mu rakovina vrátila, všichni doufali, že se mu zákeřnou nemoc přece jenom podaří překonat. Osud tomu však chtěl jinak… Zarmoucení pozůstalí již na sociálních sítích dali k nahlédnutí zpěvákovo parte. Podle něj je jasné, že z tohoto světa odcházel smířený, byť ve věku nedožitých 74 let. Kdyby se mu vážnou chorobu podařilo překonat, jistě by tu byl s námi ještě mnohem déle. Ostatně ještě minulý měsíc stihli s manželkou Marií oslavit zlatou svatbu, a plánoval dokonce svůj návrat před publikum…

Místo vznešených citátů o konci pozemského putování je však parte zcela odpovídající faktu, že patřil společně s bratrem Janem (74) mezi country legendy. Nejenom, že v jednom rohu je místo smutečních květin kytara, ale v druhém text „až mi jednou vyrazí z nebeskýho depa černej vlak, a naloží mi na vagóny všechny hříchy starej náklaďák, snad mi věčnej průvodčí moc nepohrozí - normálně jsem žil, a všechny lidský zákony jsem jako každej skoro denně ctil“. Jde o text písně Souhvězdí jisker, které i přes veselou melodii není pro svůj pochmurný text tak známý od táboráků, jako třeba Valčíček, Růži z papíru nebo Stánky.

VIDEO: Černý víkend českého showbyznysu, zemřeli Milan Lasica, František Nedvěd a zakladatel kapely Argema

Video
Video se připravuje ...

Černý víkend českého showbyznysu, zemřeli Milan Lasica, František Nedvěd a zakladatel kapely Argema Petr Macek, Lukáš Červený

Slova písničky dále stručně charakterizují i Nedvědovu trampskou duši. „Nikdy nebudu se za to všechno stydět, nikdy nebudu si otázky klást, jestli nebylo by něco trochu lepší, kdybych znovu mohl vrátit čas. Mám duši opálenou ze souhvězdí jisker, a budu vonět kouřem, budu mít nůž, těm, co učili mě číst v tuláckejch listech, budu do smrti děkovat už.“ František byl typický „kotlíkář“, s kamarády trávil čas v lese, a už v mládí i s bratrem hráli spolu ve skupině Toronto, kterou pojmenovali podle trampské osady, které před mnoha a mnoha lety byli členy. Kapelu pak přejmenovali na Brontosaury. Nakonec se však bratři Nedvědi osamostatnili a hráli jenom ve dvou.

Text z roku 2011 dokonce předpověděl rozkol mezi slavnými bratry. „Až mi jednou vyrazí z nebeskýho depa černej vlak, vezmu svoji ‚kápézetku‘, co když někde zastavíme pak, pak ještě omluvím se bráchovi, já to nikdy vážně nemyslel, a budu čekat, jak vypadá ten, co se mnou celý život, se mnou šel.“ František s Janem se údajně před lety nepohodli na koncertě ve Strahově, a na mnoho let se pak jejich cesty rozešly. Důvodem bratrského odloučení byly prý spory okolo peněz, zda tomu tak bylo doopravdy, to věděli však jenom pouze oni sami. Usmířili se právě až na Františkově zlaté svatbě.

VIDEO: Bratři Nedvědi - Souhvězdí jisker

Fotogalerie
115 fotografií