Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo je nový argentinský prezident Milei? Populista a rocker s motorovou pilou

Autor: dak - 
21. listopadu 2023
05:00

Osmá největší země světa si zvolila nového prezidenta. V čele Argentiny stane ultrapravicový ekonom Javier Milei (53). Ten zaujal teatrální kampaní, při které např. mával motorovou pilou a vykřikoval heslo: „Ať žije svoboda, do pr*ele“.

Samozvaný anarchokapitalista Milei v nedělních volbách zvítězil s 55 % hlasů proti ministrovi hospodářství Sergiu Massovi (51). Podle agentur dokázal využít nespokojenosti Argentinců s ekonomickou situací země, na které se podílel i Massa. Jihoamerická země si totiž prochází krutou hospodářskou krizí a sužuje ji hyperinflace 142 procent. „Zbídačující model všudypřítomného státu prospívá jen některým lidem, zatímco většina trpí. Teď úpadek skončil, není cesty zpět,“ řekl Milei ve vítězném projevu.

Orgány na prodej

Bývalý rocker a fotbalový brankář před volbami sliboval kontroverzní změny – třeba uzavření centrální argentinské banky nebo zavedení amerického dolaru místo pesa. Milei zaujal i svoji teatrálností. Během kampaně se třeba oblékal jako superhrdina Kapitán Anarcho nebo se oháněl motorovou pilou, která se stala symbolem jeho příznivců. Kromě toho je zastáncem volného prodeje lidských orgánů, protože je to „jen další trh“.

Zpochybňuje klimatické změny a odmítá potraty, a to i v případě znásilnění. Jako každý politik má i on své rádce. Jeho pět nejváženějších poradců však nejsou lidé, ale naklonovaní psi, které označil za výborné stratégy. Zaujaly i jeho vulgární útoky proti politickým soupeřům, nebo dokonce papeži Františkovi (86), kterého označil za „imbecila“ a „levičáka“. Některá zahraniční média ho kvůli jeho vystupování přirovnávají k americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi (77).

fesak2 ( 22. listopadu 2023 12:59 )

Nová doba. Teď už věřím, že příštím naším prezidentem se stane Lela "Vozembouchová", teď si nemůžu vzpomenout na jméno toho jejího manžela bijce, ale tu její papulu si pamatuju.

Zobrazit celou diskusi