Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Papež František na místě „zázraku“ ve Fátimě: Před 200 tisíci věřícími o Ukrajině nečekaně pomlčel

Autor: ČTK - 
5. srpna 2023
14:39

Papež František dnes dopoledne za účasti 200 000 věřících navštívil poutní místo ve vesnici Fátima ve středním Portugalsku. Informovala o tom agentura AFP, podle níž se nejvyšší představitel katolické církve odchýlil od původního plánu a nenadnesl během návštěvy očekávaná témata, jako je Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině. František je na návštěvě Portugalska u příležitosti Světových dnů mládeže.

Ve Fátimě se papež František pomodlil s nemocnými a postiženými mladými lidmi nebo vězni a požehnal shromážděným věřícím. Poutníci zaplnili místo před místní svatyní dlouho před východem slunce, uvedla agentura AP.

O Ukrajině nečekaně pomlčel

Rovněž ona upozornila, že vatikánská média dopředu avizovala modlitbu za mír na Ukrajině i jinde ve světě, nicméně papež se k připraveným poznámkám neuchýlil.

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni při vysvětlování změn uvedl, že František „vždy oslovuje především lidi, se kterými se setkává jako pastýř, a podle toho hovoří“. Šestaosmdesátiletý papež se často odchyluje od připravených poznámek, podotkla AP, podle níž Bruni popřel, že by změny měly nějaký vážný důvod.

Papež František opakovaně vyzýval k ukončení války na Ukrajině a často vyjadřuje solidaritu s Ukrajinci. Nedávno vyslal do Kyjeva, Moskvy a Washingtonu vyslance, jenž se má pokusit usnadnit návrat ukrajinských dětí zavlečených do Ruska.

Portugalský biskup José Ornelas modlitbu za Ukrajinu ve svém projevu zmínil. „Připojujeme se k modlitbě Vaší Svatosti za mír, s nímž se tato svatyně hluboce ztotožňuje, a myslíme přitom zejména na válku na Ukrajině a tolik dalších konfliktů ve světě,“ řekl podle AP.

Zjevení Panny Marie ve Fátimě

Římskokatolická církev tvrdí, že v roce 1917 se ve Fátimě zjevila Panna Maria třem dětem, kterým prý vyjevila tři tajemství. První dvě údajně oznamovala brzký konec války, vypuknutí druhé světové války, vzestup a pád komunismu v Rusku nebo obavy před ateismem.

Obsah třetího zůstal dlouho utajen. Vatikán ho zveřejnil až v roce 2000 a popsal ho jako předpověď atentátu na Jana Pavla II. v 80. letech minulého století. Fátima se mezitím stala proslulým poutním místem.

Papež František je v Portugalsku na pětidenní návštěvě, kde se v Lisabonu konají katolické Světové dny mládeže. Součástí návštěvy byla mimo jiné křížová cesta v metropoli, které se v pátek večer podle tiskových agentur zúčastnilo až 800 000 lidí. Dnes večer se v Lisabonu zúčastní vigilie a v neděli závěrečné mše.

Video  Papež František s vlajkou Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

trintin ( 7. srpna 2023 15:24 )

...o Ukrajině nečekaně pomlčel?? Církev svatá pořádala křížové výpravy, proč ruskou výpravu kritizovat?

Marek456 ( 6. srpna 2023 00:38 )

Pravoslavní Ukrajinci (většina Ukrajiny je pravoslavná) se sami považují za ty "pravé "křesťany a katolickou věrouku neznávají. Ale chtějí do Evropy která je katolická. To bude ještě hodně zajímavé.

Zobrazit celou diskusi