Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vedra až 38 °C trápí obří skautskou akci s účastí Čechů. Korejští organizátoři čelí výzvám k ukončení

Autor: ČTK - 
5. srpna 2023
12:56

Světová organizace skautského hnutí (WOSM) vyzvala Jižní Koreu, aby přerušila celosvětové setkání skautů - jamboree. Informovala o tom dnes agentura AP, podle níž tisíce britských skautů začaly opouštět pobřežní tábořiště kvůli úmorným vedrům. Američtí a singapurští skauti se odjet chystají. Už dříve se kvůli horku udělalo nevolno několika stovkám účastníků. Skauti a skautky z ČR zatím podle mluvčí Junáka předčasný návrat nezamýšlejí. Jižní Korea se dnes rozhodla v akci pokračovat, uvedla agentura Reuters.

Světová organizace skautského hnutí požádala jihokorejské organizátory, aby „zvážili alternativní možnosti dřívějšího ukončení akce, než bylo plánováno, a podpořili účastníky až do jejich odjezdu do jejich domovských zemí“. Pokud se organizátoři rozhodnou pokračovat, měli by podle WOSM ujistit, že udělají vše, aby vyřešili problémy způsobené vlnou veder tím, že do akce vloží dodatečné finanční a lidské zdroje.

Organizace vydala prohlášení poté, co stažení z akce v pátek oznámila britská skautská asociace, která je se 4000 účastníky na setkání největší. Její členové se ubytují v hotelích v Soulu, aby ulevili místu, kde se jamboree koná.

Odjet ze země by výprava měla tak, jak bylo plánováno - v neděli 13. srpna. Tuto neděli se z akce kvůli počasí a podmínkám na místě stáhnou také stovky amerických skautů, kteří zamíří na americkou vojenskou základnu Humphreys v Jižní Koreji, píše Reuters. Stahují se také desítky skautů ze Singapuru.

Naopak zástupci některých zemí jako Filipíny nebo Argentina na jamboree zůstávají. Šéfka Argentinské skautské asociace Marina Rustánová uvedla, že v táboře vidí určitá zlepšení.

Na akci zůstává i česká výprava, řekla ČTK mluvčí Junáka Barbora Trojak. „Dřívější návrat nyní nezvažujeme. Pokud se akce bude vyvíjet tak, jak se vyvíjí, s tím, že podmínky se nebudou vyvíjet k horšímu, ale naopak k lepšímu, a pokud nebudeme mít od našich účastníků jiné zpětné vazby, než nyní, kdy to vypadá, že si akci užívají a že je nic nijak zvlášť netrápí a jsou v pohodě, tak o odjezdu nebudeme uvažovat,“ uvedla.

Premiér: Jamboree bude pokračovat

Jamboree bude pokračovat, uvedl dnes podle Reuters jihokorejský premiér Han Duk-so. Jeho vláda se tak rozhodla společně s Korejskou skautskou organizací po konzultacích s ostatními zeměmi. Jihokorejská agentura Jonhap dříve informovala, že organizátoři plánovali na dnešek setkání, aby projednali, zda v akci pokračovat, zrušit nebo omezit její rozsah. Jamboree má podle plánu skončit 12. srpna.

Asijská země zažívá léto, které patří k nejteplejším za poslední roky. Od středy zdravotníci ošetřili kvůli potížím způsobeným horkem stovky účastníků, píše AP. Teploty na jihu Jižní Koreje, kde se shromáždění koná, podle ní dosahují 35 až 38 stupňů.

Cisterny s vodou i klimatizované prostory

Odstoupení amerických a singapurských skautů je novou ranou pro organizátory a jihokorejskou vládu, která v pátek slíbila více cisteren s vodou, klimatizované prostory a zdravotníky ve snaze akci zachránit, podotkl Reuters. Podle AP rovněž organizátoři zrušili aktivity vyžadující těžkou fyzickou námahu.

Na akci se vypravilo kolem 40.000 účastníků z více než 150 zemí, včetně 413 lidí z Česka.

Pomohlo i české velvyslanectví

Podle mluvčí českých skautů Trojak se část původně plánovaného programu zrušila, protože aktivity byly fyzicky velmi náročné nebo nebylo možné zajistit, aby se odehrávaly v interiéru a ve stinných prostorách. Některé akce se kvůli tomu upravily.

„Není to tak, že by se rušil program do té míry, že by účastníci neměli co dělat a že by se na místě nedělo nic. Program z velké části probíhá a účastníci navštěvují jednotlivá stanoviště, kde se konají různé aktivity,“ informovala. Podle ní se účastníci mohou účastnit rukodělných prací a zkoušet si vědecké pokusy.

České velvyslanectví v Koreji nicméně pomohlo části českých skautů se zajištěním náhradního ubytování, jídla, pití, autobusů a dalších potřeb. Tábořiště bylo zprvu nepřipraveno, uvedla ambasáda ve čtvrtek na svém facebooku.

Celebrity-chachacha ( 5. srpna 2023 14:21 )

Skauti v růžových stanech 😅😅😅 No to je G Ó L
Tady je vidět že v Asii o skautingu nemaj ponětí. Ale hlavně se vopi čit po západě.

Zobrazit celou diskusi