Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel na Hradě přivítal skauty: Předal jim vlajku, kterou s sebou vezmou do Jižní Korey

Autor: ČTK - 
20. července 2023
15:00

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě předal českým skautům vlajku, která s nimi poputuje na nadcházející světové skautské jamboree. Největší setkání skautů se koná jednou za čtyři roky, letos bude v Jižní Koreji od 1. do 12. srpna a podle organizátorů by se ho mělo zúčastnit na 60.000 mladých lidí. Česko bude na akci reprezentovat 420 skautů a skautek, řekla ČTK mluvčí organizace Barbora Trojak.

Prezident na dnešním setkání se zástupci skautské delegace ocenil organizaci Junák. Zmínil, že pracuje a rozvíjí děti různého věku, posiluje v nich kladný vztah k přírodě a k ostatním lidem a dlouhodobě se stará o zachování hodnot demokracie a humanity. Připomněl, že se skautská organizace podílí rovněž na mnoha dobročinných a společensky hodnotných projektech. Skauti prezidentu Pavlovi představili složení své delegace a seznámili ho s tím, jak vypadá jejich příprava na jamboree.

Světové skautské jamboree je podle organizátorů příležitostí pro mladé skauty poznat lidi různých národností, kultur, jazyků a náboženství. Jednotlivé národní výpravy na setkání představují svoji kulturu, tradice, zvyklosti, národní jídla či skautskou činnost. Letošní akce v Jižní Koreji má motto „Draw your Dream“ (Nakresli svůj sen) a připravený program se bude věnovat tématům, jako jsou aktivní občanství, udržitelný rozvoj a chytré technologie. Účastníky čekají také výlety, hry, sportovní klání, rukodělné dílny, hudební vystoupení a další aktivity.

Skautky a skauti z České republiky představí ostatním účastníkům české hry a hlavolamy, turistické cíle, kulturu, přírodu i krajinu, kroje, vynalézavé firmy nebo tradiční dobroty. „Ukážou samozřejmě i podsadový stan, který čeští skauti využívají k táboření už 110 let a na podobných akcích vždy budí zasloužený údiv a zvědavost,“ uvedla na dotaz ČTK Trojak.

Ve výpravě budou vedle mladých účastníků akce od 14 do 18 let, kteří se jamboree mohou účastnit pouze jednou za život, také jejich vedoucí a dospělí dobrovolníci, kteří budou zajišťovat provoz a program akce.

Do Koreje se skautské jamboree vrací po 32 letech, poprvé se tam konalo v roce 1991. První celosvětové jamboree zorganizoval v roce 1920 zakladatel skautingu Robert Banden-Powell v Londýně. Od té doby se pořádá pokaždé v jiné zemi každé čtyři roky. Výjimkou bylo období druhé světové války. Minulé jamboree se konalo ve Spojených státech, to další bude v roce 2027 hostit Polsko.

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Podle informací na svém webu má aktuálně 75.650 členů, počet skautů a skautek v zemi stoupá od roku 2006. Skauting, který vznikl v roce 1907 v Anglii, je největším hnutím mladých lidí na světě. Hlásí se k němu 60 milionů lidí ve 216 zemích.

Video  Prezident Pavel na deblkajaku v peřejích. Riziko tam bylo, řekl parťák.  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

JaNat ( 21. července 2023 19:24 )

Naidka měla pravdu.

JaNat ( 21. července 2023 19:22 )

To je hafan, už zase blbne o 106, co?

roxin ( 21. července 2023 15:45 )

216: Hm, moc myslíš ale nic kloudného nevymyslíš jen "hlouposti".

roxin ( 21. července 2023 15:41 )

Uživatel haf haf když neprzníš češtinu tak przníš nicky to ty moc rááád.

JaNat ( 21. července 2023 14:06 )

Proč by měla být roxin homo? To já včera viděla na chatu xiom co by chlapa. Kdoví kdo se za tím nickem schovává. 🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa