Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Jsem stále pod vlivem anestezie, nedýchá se mi dobře.“ Papež František přiznal potíže po operaci

Autor: ČTK - 
22. června 2023
20:05

Papež František se po operaci břicha ze začátku června stále necítí zcela v pořádku. Řekl to dnes při veřejném setkání ve Vatikánu, o kterém informují zahraničí tiskové agentury. Odmítl však spekulace, že se chystá zrušit cestu do Portugalska na začátku srpna. Šestaosmdesátiletý papež by měl také na konci srpna navštívit Mongolsko.

„Jsem stále pod vlivem anestezie, nedýchá se mi dobře,“ řekl při setkání s věřícími papež. Při zákroku ze 7. června byl František pod celkovou anestezií. Na její vedlejší příznaky si stěžoval i při předchozí operaci z roku 2021, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Papež se vrátil k práci už krátce po propuštění z nemocnice na konci minulého týdne, dnes prostřednictvím videa vzkázal, že se chystá na Světové dny mládeže na začátku srpna v Lisabonu. „Někteří si mysleli, že kvůli nemoci nebudu moci odjet (do Portugalska), lékaři ale řekli, že mohu, tak budu s vámi,“ řekl papež ve vzkazu lidem, kteří setkání organizují.

Během návštěvy Portugalska navštíví papež také poutní místo ve Fátimě, kde podle katolické církve v roce 1917 tři chudí pasáčci spatřili postavu Panny Marie. Byla mezi nimi i tehdy desetiletá Lúcia dos Santosová. Dnes Vatikán oznámil, že papež prohlásil dos Santosovou za „ctihodnou“, což je předpoklad pro prohlášení za blahoslaveného. Její bratranec a sestřenice Francisco a Jacinta Martovy, kteří také tvrdili, že tehdy Pannu Marii viděli, už byli papežem Františkem svatořečeni.

Video  Papež František  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi