Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ficův úspěch v parlamentu: Nová slovenská vláda získala důvěru poslanců

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2023
12:28

Slovenský parlament dnes podle očekávání vyslovil důvěru nové vládě už čtyřnásobného premiéra Roberta Fica, která vzešla ze zářijových předčasných parlamentních voleb. Kabinet po čtyřdenní rozpravě o jeho programovém prohlášení podpořilo 78 ze 143 přítomných poslanců, tedy potřebná nadpoloviční většina.

Vládní koalice složená z Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), strany Hlas-sociální demokracie a nacionalistické Slovenské národní strany ohlásila například zvýšení daní pro banky, bohaté firmy a lidi s vyššími příjmy, zavedení plnohodnotného 13. důchodu či zastavení státní vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské vojenské invazi.

Odmítá rovněž zrušení stávající podmínky jednomyslnosti při těch rozhodnutích EU, která v současnosti podle unijních pravidel takovou podobu souhlasu unijních zemí vyžadují. Vyslovila se také proti neodůvodněnému přesouvání pravomocí z členských států na samotnou EU.

Vládní strany mají ve sněmovně většinu čtyř hlasů. Pro vyslovení důvěry Ficova kabinetu hlasovali pouze vládní poslanci; jeden z nich se hlasování nezúčastnil, podle své mateřské strany se ze zdravotních důvodů nemohl dostavit.

Představitelé opozice záměry vlády kritizovali a tvrdili, že její programové prohlášení je málo konkrétní, dostatečně se nevěnuje největším problémům země a že vládní strany do něj nepromítly své předvolební sliby.

V předchozím volebním období mělo Slovensko postupně tři vlády. Nejprve v roce 2021 v zájmu řešení krize v tehdejší vládní koalici rezignoval na funkci ministerského předsedy Igor Matovič. Loni se ale vládní koalice nakonec rozpadla a sněmovna následně vyslovila nedůvěru kabinetu premiéra Eduarda Hegera. V reakci na toto hlasování parlament schválil vypsání nových voleb na konec letošního září; k nim zemi přivedla úřednická vláda. Volby vyhrál Směr-SD, který v zemi vládl už v letech 2006 až 2010 a pak dvě volební období od 2012 do 2020.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

žanyn ( 21. listopadu 2023 20:07 )

.... zastavení státní vojenské pomoci Ukrajině....
Opět účelové kecy. Řekli jasně pomc pouze humanitární a jako vojenskou dodání odminovacích zařízení. Ale ne munici a zbraně.

Zobrazit celou diskusi