Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Slovenský boj s nelegální migrací: Na zelenou hranici s Maďarskem vyšle vojáky

Aktualizováno -
30. října 2023
21:18
Autor: ČTK - 
30. října 2023
16:27

Slovensko dnes kvůli nelegální migraci zvýšilo ochranu svých hranic s Maďarskem, řekli dnes večer novinářům na hraničním přechodu Čunovo/Rajka na okraji Bratislavy premiér Robert Fico a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Z jejich vyjádření vyplynulo, že policie či vojáci nebyli nasazeni na celou 655 kilometrů dlouhou slovensko-maďarskou hranici, ale pouze do lokalit, které využívají migranti pro přechod z Maďarska na Slovensko. Česko podle Fica zapůjčilo Slovensku techniku, která slouží k odhalovaní pohybu lidí ve tmě.

Fico, který se stal premiérem minulý týden po vítězství své strany Směr-sociální demokracie v zářijových předčasných parlamentních volbách, už dříve ohlašoval potřebu tvrdého postupu vůči běžencům. Bývalý externí poradce ministerstva vnitra a zástupce opozičního hnutí Progresivní Slovensko Branislav Tichý naopak uvedl, že tranzitní migrace přes Slovensko v posledních týdnech klesá, a politiky nové slovenské vlády obvinil, že veřejnost straší.

Tato demonstrace síly včetně použití všech možných prostředků, dronů, aut, psů, má dát jasně najevo každému, že Slovensko je připraveno a bude chránit své území před nelegální migrací. Každý jeden nelegální migrant, který se pokusí překročit hranici Slovenské republiky, bude zadržen,“ uvedl na hranicích s Maďarskem Fico, který o posílení ochrany hranic hovořil už odpoledne po schůzce s ministrem vnitra. Podle Fica do akce by měly být nasazovány bezpečnostní složky v závislosti na pohybu skupin běženců a další policejní a armádní síly budou v záloze s cílem zabránit větší vlně nelegální migrace.

Bývalá slovenská vláda vyčlenila na pomoc policii při zvládání nelegální migrace 500 vojáků.

„Za deset měsíců v roce 2023 přišlo na území Slovenska 46.000 nelegálních migrantů. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ozbrojenými silami nasadí poměrně velkou živou sílu a techniku prakticky na celé zelené hranici s Maďarskem,“ řekl ještě odpoledne Fico, který téma migrace využíval i ve volební kampani.

Šutaj Eštok dodal, že nelegální migrace na Slovensko se letos zvýšila o více než 700 procent a že očekává její další „velkou vlnu“. Večer pak dodal, že s novou slovenskou vládou přichází i nový přístup k nelegální migraci.

Za bezpečnostní riziko pro Slovensko označil Fico konflikt v Pásmu Gazy, kde zaútočil Izrael v odvetě za předchozí útoky radikálního hnutí Hamás.

„Nelegální migrace, pokud nebude pod kontrolou, může způsobit příchod závadových osob napojených na teroristické struktury,“ řekl Fico.

Podle Tichého počet migrantů, kteří se přesouvají přes Slovensko, už pět týdnů v řadě ale poměrně prudce klesá. Vývoj zdůvodnil opatřeními států na takzvané balkánské migrační trase a nadcházející změnou počasí. S příchodem chladného počasí příliv migrantů klesal i v minulosti.

„Navzdory tomu ministr vnitra ´očekává velkou vlnu migrace´, kterou nejbližší dny hrdinsky zastaví svou osobní přítomností (spolu s Ficem) na přechodu v Rajce. Je neuvěřitelné, že jim na to stále někdo skočí,“ napsal Tichý na sociální síti k ohlášené akci slovenských úřadů na hranicích s Maďarskem.

Bývalá slovenská vláda na začátku října zavedla náhodné kontroly na hraničních přechodech s Maďarskem, odkud na Slovensko ve stávající migrační vlně proudí migranti ve snaze pokračovat dále do západní Evropy. Učinila tak v reakci na podobný rok, který vůči Slovensko zavedly Česko, Polsko a Rakousko. Předchozí vedení slovenské policie, které Šutaj Eštok odvolal, uzavření celé slovensko-maďarské hranice označovalo za nemožné kvůli nedostatku personálu a techniky.

Video  Kvůli migrační krizi se 3. října 2023 opět rozjely kontroly na hranicích Česka a Slovenska.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

krapotkin ( 30. října 2023 17:27 )

To Saudská Arábie tyhle potíže nemá. vyřešila to po svém. Proč to Evropa nedělá taky tak ?

Zobrazit celou diskusi