Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fico přijede v listopadu do Česka, setká se s Fialou. V Praze jednali Lipavský a Blanár

Aktualizováno -
6. listopadu 2023
17:13
Autor: ČTK, trm - 
6. listopadu 2023
07:18

Česko by měl 24. listopadu navštívit slovenský premiér Robert Fico, setká se s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS). Na dnešní tiskové konferenci po jednání s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) v Praze to řekl šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár. Fico podle něj mimo jiné poslal Fialovi dopis, v němž požádal o oživení činnosti Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které Česko aktuálně předsedá.

  • Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se dnes v Praze setkal se svým novým slovenským protějškem Jurajem Blanárem (Směr-SD).
  • Šéf slovenské diplomacie tak tradičně zamířil na první zahraniční cestu do Česka.
  • Blanár avizoval, že se do ČR chystá i premiér Robet Fico, přijede 24. listopadu.
  • Fico poslal dopis premiérovi ČR Petrovi Fialovi - požádal o oživení činnosti V4 (ČR, SR, Polsko, Maďarsko).
  • Ministři zahraničí se dnes shodli na tom, že země mají společné zájmy v řadě otázek týkajících se střední Evropy, Evropské unie či NATO.

Slovenský ministr zahraničí Blanár po jednání s Janem Lipavským v Praze uvedl, že V4 je pro jeho zemi unikátním formátem a je potřeba její fungování „odmrazit“. Rozumí tomu, že některá témata členy skupiny rozdělovala, ale má za nutné diskutovat o těch, které státy spojují. Jedním z témat, o kterém je potřebné diskutovat, je revize evropského finančního rámce, dalším pak migrační pakt EU, míní Blanár.

Ministr uvedl, že současný návrh migrační reformy je pro Slovensko nepřijatelný. Naopak český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) její podobu v červnu podpořil. Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů počítá návrh s takzvanou povinnou solidaritou. Země si mohou vybrat, zda přijmou běžence, dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek 20.000 eur (asi 487.000 Kč) za jednoho migranta nebo jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora země zatížené velkým počtem příchozích.

Blanár uvedl, že Slovensko to nepovažuje za dobrou cestu. Za potřebné má posílení schengenských hranic a unijní pohraniční agentury Frontex, případně chce řešit readmisní dohody.

Lipavský na dotaz ČTK řekl, že na V4 Česko nahlíží prakticky a pragmaticky. V brzké době se podle něj uskuteční setkání na prezidentské úrovni. Ministr zahraničí má za nutné počkat na sestavení vlády i v Polsku, až poté je podle něj vhodné svolat zasedání V4 například na úrovni šéfů diplomacií. „Abychom se nesešli deklaratorně, abychom mohli řešit reálnou politiku ve střední Evropě,“ poznamenal.

Přijede i slovenský ministr vnitra

Blanár potvrdil, že tento čtvrtek navštíví Prahu slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, jedná se také o setkání ministrů obrany.

Mezi témata, která je podle Lipavského možné nní ve V4 řešit, zařadil spolupráci občanů, infrastrukturní propojení, ekonomické záležitosti nebo nelegální migraci. Potřeba je podle něj mluvit i o situaci na Ukrajině.

Fico se ohrazoval proti českým výrokům

(Staro)nový slovenský premiér Fico se v době kampaně ohrazoval proti výrokům českých politiků, kterým vzkázal, aby nezasahovali do záležitostí Slovenska. Reagoval na vyjádření českého prezidenta Petra Pavla a Lipavského, kteří mluvili o tom, že je vývoj na Slovensku znepokojuje a je potřeba ho pozorně sledovat.

Šéfové diplomacií dnes uvedli, že vztahy jsou nadstandardní. Podle Lipavského není nic překvapivého na tom, že Česko a Slovensko mají různé zahraničněpolitické postoje. Z obou stran podle něj zaznívá uznání nezávislé a suverénní politiky druhého státu.

Video  Tisková konference Jana Lipavského a slovenského ministra zahraničí Jana Blanára  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

roxin ( 7. listopadu 2023 08:56 )

Hlavně že se postará o své občany! NE, jak ta naše slepená, užívají si dokud to jde a na své občany Z VYSOKA EÉÉ.

9876543 ( 6. listopadu 2023 19:55 )

V tomhle případě, si určí Fico sám, s kým se bude chtít bavit.Je inteligentní,mohl se zaseknout a nikam k nám nejezdit. Vše co se dozvěděl z hub, těch dvou šášulů velice netaktních, jak se k němu vyjádřili, se přesto nebojí před jednoho z nich předstoupit,možná přijde i na karate.. Ti dva urazili i Slovenské voliče, jež volili koho chtěli.

9876543 ( 6. listopadu 2023 19:47 )

Teda je fakt, že Fico vypadá oproti kenovi i signalistovi, jako chlap. Ty dvě naše zámory, těžko hádat, kdo je víc, a větší přizdisráč.

annulienka ( 6. listopadu 2023 19:45 )

To kto sa s nim este bude bavit...

9876543 ( 6. listopadu 2023 19:43 )

A ty taky jedeš s fotrem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa