Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muskův pokus číslo 2. Obří raketa Starship dosáhla vesmíru, slibuje revoluci

Autor: Martin Valeš, inf, ČTK - 
18. listopadu 2023
18:49

Společnost SpaceX provedla druhý zkušební let největší rakety všech dob - kosmickou lodí Starship a nosnou raketou Super Heavy. Předchozí pokus skončil letos v dubnu explozí čtyři minuty po vzletu. Raketové motory se na základně SpaceX Starbase v Boca Chica v Texasu zažehly krátce po 14. hodině. Podle plánu se oddělil první stupeň; vzápětí explodoval, ale Starship dál pokračovala a čtyři minuty po startu dosáhla hranice vesmíru.

Osm minut po startu řídicí středisko ohlásilo, že se motory Starship vypnuly podle plánu, kosmická loď dosáhla oběžné dráhy. Tehdy se však loď odmlčela; zřejmě se něco pokazilo a automaticky se aktivoval systém sebedestrukce. V tu chvíli dosahovala rychlosti přes 24.000 kilometrů za hodinu (což je dostatečné pro dosažení oběžné dráhy) a výšky 148 kilometrů nad zemským povrchem.

„Superheavy vybuchla těsně okolo okamžiku oddělení Starship, která dále pokračovala v letu. Před ukončením práce jejich raketových motorů ale byla zničena,“ tweetuje Michal Václavík, český zástupce v Evropské vesmírné agentuře (ESA). „Dnešní let je ale pro SpaceX výrazný krok kupředu.“

Nosná raketa a vlastní kosmické plavidlo dohromady měří 121 metrů, tedy zhruba dvojnásobek Petřínské rozhledny, a systém je tak dosud největším svého druhu. Unese na nízkou oběžnou dráhu až 150 tun nákladu, výhledově má pobrat stovku lidí. Jedná se také o nejvýkonnější systém - nosič pohání 33 raketových motorů Raptor, kosmickou loď pak šest dalších těchto jednotek.

Právě rekordní výkon raketových motorů obřího systému způsobil problémy při prvním testovacím letu letos v dubnu. Síla motorů tehdy zdevastovala startovací rampu a písek a kusy betonu rozmetala do vzdálenosti několika kilometrů. SpaceX pro obyvatele okresu Cameron County před dnešním startem vydala varování před přílišným hlukem.

Oproti prvnímu testu tentokrát fungovalo všech 39 motorů. Zjevně zafungovalo i nové zabezpečení kosmodromu, na záběrech není patrné, že by létala suť jako tehdy. V bezpečné vzdálenosti zůstaly stát i všechny kamery na stativech, které tam nastavili kameramani - posledně je tlaková vlna shodila.

Lepší opatření týkající se bezpečnosti i životního prostředí v oblasti Boca Chica byla jedním z požadavků Federálního úřadu pro letectví (FAA), který SpaceX povolení ke startu udělil ve středu. Společnost původně plánovala testovací let na pátek 17. listopadu, o den ho ale odložila kvůli nutné výměně hardwaru. Starship byla podle představitelů SpaceX připravena k letu již několik měsíců a čekala již jen na schválení FAA.

Podnikatel a šéf SpaceX Elon Musk o prvním testu uvedl, že předčil jeho očekávání, neboť nosná raketa Super Heavy a kosmická loď Starship se poprvé společně vznesly do vzduchu. Dopravní systém nesplnil všechny celkové cíle zkoušky, tedy dosažení hranice vesmíru, let okolo téměř celé Země a návrat do atmosféry pro přistání u Havajských ostrovů. Stejnou trajektorii SpaceX naplánovala pro druhý test.

Ztrátu Starship později potvrdil americký Federální úřad pro letectví (FAA), v souvislosti s předčasným koncem letu hovořil však bez dalších podrobností pouze o anomálii. Úřad také bude dohlížet na vyšetřování dnešního letu, který se podle něj obešel bez zranění i škod na veřejném majetku, napsala agentura Reuters.

I když raketa nesplnila všechny dnešní plány, nejde o neúspěch. „Neodehrává se v laboratoři nebo na zkušební rampě, ale pořád je to zkouška,“ uvádí SpaceX. „Co provádíme dnes, poskytne nedocenitelná data k pokračování rychlého vývoje Starship.“ Stejně tak první test prohlásil Musk za sukces, byť Starship museli dát pokyn k sebedestrukci čtyři minuty po startu a kosmodrom utrpěl nemalé škody.

„Gratulace celému týmu SpaceX k vzrušujícímu druhému letovému testu Starship!“ tweetovala firma, Musk se ke gratulacím přidal. „Starship se úspěšně vznesla silou všech 33 motorů Raptor boosteru Super Heavy a zvládla oddělení prvního stupně.“

SpaceX oproti NASA volí jinou strategii vývoje: Namísto pečlivého propočítávání a ověřování všech parametrů vyrábí spoustu prototypů a startuje s menší pravděpodobností úspěchu. Ve výsledku to považuje za efektivnější. Další testy Starship/Super Heavy by tak mohly následovat relativně brzy, až vyhodnotí data z toho druhého. S výrobou dalších raket totiž SpaceX neotálí. „Myslím, že booster 10 uvidíme na testech na rampě do konce roku,“ soudí Tim Dodd z kanálu Everyday Astronaut. Další start by pak očekával v únoru či březnu.

Takto firma vycizelovala i raketu Falcon 9, která je nyní tahounem nejen amerického kosmického průmyslu. Přinesla možnost opakovaného použití prvního stupně, čímž se starty výrazně zlevňují, spolu s úsporami z velkovýroby. Ještě výraznější zlevnění dopravy družic i posádek na oběžnou dráhu má přinést právě Starship, která bude opakovaně použitelná celá.

Nejsilnější raketou v provozu zůstává SLS, určená pro návrat k Měsíci. Poprvé startovala s lodí Orion bez posádky při misi Artemis I před rokem, 16. listopadu 2022. Artemis II s posádkou, jež Měsíc obletí, je v plánu na listopad 2024. V následujících letech pak posádky Artemis III na Měsíc přistane, a to za pomocí speciální verze Starship. Poslouží jako lunární modul, dva kosmonauti/kosmonautky do ní přestoupí z orionu na oběžné dráze Měsíce.

Video Start Starship a Super Heavy zpomaleně (18. 11. 2023). - SpaceX
Video se připravuje ...

Dennyww Novák ( 19. listopadu 2023 06:12 )

please diskusi ke Kelnerove🙏😀

Zobrazit celou diskusi