Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Gigantická raketa nevzlétla. Systém Starship Muskovy společnosti měl potíž s tlakováním

Autor: ČTK - 
17. dubna 2023
17:41

Společnost SpaceX Elona Muska dnes odložila první zkušební let svého obřího dopravního systému Starship z kosmodromu na jihu Texasu. Odpočítávání se zastavilo na 40 vteřinách kvůli zamrzlému ventilu na prvním stupni, nosné raketě Super Heavy. Další pokus o start systému k prvnímu letu kolem Země může podle agentury AP proběhnout nejdříve ve středu, Musk na twitteru uvedl, že se o něj pokusí znovu „za několik dní“.

Tým SpaceX zhruba 17 minut před plánovaným startem uvedl, že řeší „problém s tlakováním“, a pokud nebude vyřešen, loď dnes neodstartuje. Kvůli přetrvávajícím potížím se zamrzlým ventilem nakonec společnost dnešní start přerušila a udělala z něj generální zkoušku, která zahrnuje téměř veškeré přípravy na start, kromě samotného zážehu motorů.

Kosmická loď Starship spolu s nosičem Super Heavy měří 120 metrů, a je tak největší dosud postavenou raketou. Jedná se také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém, který je podle BBC jediný schopný unést velké množství lidí, zásob a vybavení při plánovaných cestách na Mars. Loď byla původně navržena pro dopravu 100 lidí na rudou planetu, americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ji chce využít pro dopravu dvou astronautů na povrch Měsíce.

„Jde o první start velmi komplikované, gigantické rakety, takže ke startu nemusí dojít. (...) Pokud k němu dojde, považoval bych za úspěch cokoliv, co nepovede ke zničení startovací rampy,“ uvedl v neděli na twitteru Musk.

SpaceX na dnešek plánoval první integrovaný test obou stupňů, nové datum pro start zatím neoznámil. V nejlepším případě SpaceX očekává, že se Starship vznese ze startovací rampy na kosmodromu Starbase a zamíří přes Mexický záliv směrem na východ.

Nosný stupeň Super Heavy by měl od zážehu pracovat dvě minuty a 49 vteřin, načež se oba stupně oddělí. Horní polovinu, kosmickou loď Starship, pak budou dalších šest minut a 23 sekund pohánět vlastní motory. V té době už by měla proletět nad Karibikem ve výšce 100 kilometrů nad zemských povrchem, tedy zhruba na takzvané Kármánově hranici, která stanovuje, kde končí atmosféra Země a kde začíná kosmický prostor.

Space X doufá, že druhý stupeň Starship obletí téměř celou Zemi a dopadne do Tichého oceánu severně od Havajských ostrovů. To by mělo v případě úspěšného testu nastat 90 minut po startu. Pro Super Heavy pak SpaceX plánuje, že poletí zpět k texaskému pobřeží, kde se pokusí vertikálně sestoupit. Cílem je nosiče používat opakovaně, při testu se však při „dosednutí“ bude vznášet nad vodami Mexického zálivu a nakonec se převrátí a potopí.

Video  Elon Musk a projekt Starlink  - Videohub
Video se připravuje ...

brano34 ( 18. dubna 2023 00:10 )

Starship by k Měsíci mohl doletět

Zobrazit celou diskusi