Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pilot vrtulníku s Kellnerem na palubě nedokázal správně zareagovat: Neměl ani správný výcvik!

Autor: jel - 
28. září 2023
18:14

V březnu roku 2021 došlo na Aljašce nedaleko ledovce Knik k havárii helikoptéry, při které zemřel český miliardář Petr Kellner (†56) a další čtyři lidé. Jediným přeživším tragédie byl snowboardista David Horváth. Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) po dvou letech uzavřel vyšetřování a vydal závěrečnou zprávu. Za nehodu podle úřadu může pilot, který neměl dostatečný výcvik a špatně zareagoval.

Skupina několika lidí se osudný den vydala provozovat adrenalinový sport zvaný heliskiing, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. Při nehodě zemřeli kromě Kellnera také dva horští vůdci, Gregory Harms (†52) a Sean McManamy (†38), francouzský snowboardista Benjamin Larochaix a pilot Zachary Russell (†33).

Právě poslední jmenovaný podle NTSB zřejmě zavinil tragickou nehodu. Za havárii podle úřadu mohla především „neschopnost pilota adekvátně zareagovat na setkání s takzvanou bílou tmou“.

NTSB dále uvádí, že k nehodě přispěl také nedostatečný výcvik pilota, který zřejmě neměl dostatečné pilotní dovednosti na takovéto podmínky. Selhal při setkání s nezvyklým meteorologickým jevem. Na vině je i nedostatečný dohled inspektora Federálního úřadu pro letectví (FAA), protože nedohlédl na to, aby provozovatel vrtulníku, společnost Soloy, splnil všechna požadovaná kriteria pro výcvik pilotů.

Pilot měl mít podle NTSB tři typy speciálních výcviků, aby byl způsobilý k takovému letu. „Přezkoumání programu výcviku pilotů provozovatele ukázalo, že výcvik na letu přes hřebeny nebyl veden v modelech havarovaného vrtulníku,“ vysvětlil úřad. Doplnil také, že další z výcviků se musí pravidelně absolvovat každý rok, pilot Russell ho ale zjevně absolvoval pouze jednou od nástupu ke společnosti Soloy, a to čtrnáct měsíců před nehodou. Výcvik navíc neobsahoval praktický nácvik některých požadovaných schopností.

Přeživší Horváth vyšetřovatelům sdělil, že osudný den absolvovali pět nebo šest jízd a k nehodě došlo před poslední jízdou, kterou měli ten den v plánu. Pilot nejprve zkusil na hřebeni s vrtulníkem normálně přistát, což se mu ale nepovedlo, a při druhém pokusu je zahalila takzvaná bílá tma. Když se pilot pokusil přistát potřetí, podle Horvátha na něj někdo z dalších cestujících zakřičel „nedělej to“. Pak došlo k nehodě.

Video  Dojemné rozloučení s Petrem Kellnerem (†56) v Karibiku  - Facebook
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5125828 ( 29. září 2023 01:24 )

Byl, ted uz nikdo. Hledej na netu Kellnerova a budes vedet

viho ( 28. září 2023 23:40 )

Kvalifikace pilotů v takovýchto podmínkách je velmi drahá záležitost. A lidí schopných si vydržovat takový extrémní a drahý koníček jako heliskiing zase není tolik. Soukromá firma prakticky jistě musí pravidla alespoň nějak ohýbat, aby to bylo rentabilní. Výcvik podle pravidel je schopna zaplatit snad jen armáda a záchranáři, kde se na rentabilitu nehledí, protože to platí daňoví poplatníci. V těchto extrémních sportech se pohybují většinou dobrodruzi, kteří s nějakým rizikem i smrtí počítají. Horší je, když do svého extrémního koníčku zatáhnou nějakého amatéra, jako v tomto případě, který si plně neuvědomuje co dělá.

zirioges ( 28. září 2023 19:32 )

Přeživší Horváth dobře ví jak k pádu helikoptéry došlo. Jeho svědectví je klíčové. Běžná praxe je že za havárii mže v první řadě pilot. Letové podmínky na štítech hor jsou neustále turbulentní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání