Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obří sopka chrlí až 10 kilometrů vysoký sloup popela. Úřady na Kamčatce zavřely školy

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2023
20:30

 Sopka Ključevskaja na ruském poloostrově Kamčatka vychrlila dnes ráno sloup popela do výše až deseti kilometrů nad hladinou moře, uvedla agentura Interfax s odvoláním na kamčatskou pobočku ministerstva pro mimořádné situace. Pro leteckou dopravu v místě platí "červený poplach", tedy nejnaléhavější výstraha nabádající vyhnout se nebezpečí v podobě oblaku sopečného popela.

„Oblak popela se šíří jihovýchodním směrech k Tichému oceánu. Na cestě má ves Nikolskoje. Není vyloučeno, že tam může padat menší množství popela,“ uvedlo ministerstvo.

Ključevskaja během úterý chrlila popel čtyřikrát, a to až do desetikilometrové výše. Popel padal i do dvou obcí, Lazo a Atlasovo. Úřady varovaly místní obyvatele a turisty, aby se k sopce kvůli erupcím nepřibližovali.

Úřady dnes také uzavřely školky, školy a silnice. Jedinou významnou cestu v oblasti spojující vesnici Usť-Kamčatsk s vesnicí Ključi a dalšími obcemi na jihu poloostrova podle agentury TASS zavalil bahnotok v důsledku erupcí. Silnice vede několik desítek kilometrů severně od vrcholu vulkánu, Ključi s populací 4500 lidí od něj leží 30 kilometrů.

Kamčatka, která leží v severozápadním cípu Tichého oceánu, patří k nejaktivnějším seizmickým oblastem světa. Na poloostrově je kolem 200 sopek, z nichž je 29 činných. Nejvyšší z nich, Ključevskaja, dosahuje výšky 4750 metrů. Mohutný vulkán, patřící k nejaktivnějším sopkám na Zemi, se nachází asi 360 kilometrů od krajského centra, Petropavlovska-Kamčatského.

Poslední aktivita sopky začala letos v červnu, píší ruská média. Sopka několik posledních týdnů pravidelně chrlí oblaka popela, někdy i několikrát denně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi