Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ohnivé peklo na Ukrajině: Rusové i Ukrajinci útočí drony, Krymský most stojí. A velký požár cisteren

Autor: ČTK, swp - 
1. listopadu 2023
09:14

Ruské síly během nočních náletů na Ukrajinu zasáhly v Kremenčuku v centrální části země ropnou rafinerii, uvedl na síti telegram šéf regionální správy Filip Pronin. Vzniklý požár v rafinerii se podle něj už podařilo zlikvidovat, podnik ale zastavil provoz. Dohromady Rusové na Ukrajinu vyslali během noci na dnešek 20 dronů Šáhed íránské konstrukce, ukrajinská protivzdušná obrana jich 18 sestřelila, stejně jako jednu řízenou střelu Ch-59, sdělilo ukrajinské letectvo.

Během noci byly podle listu Ukrajinska pravda slyšet výbuchy i v Poltavské a Chmelnycké oblasti, kde protivzdušná obrana zasahovala proti skupinám dronů letících na západ.

Také ruská strana oznámila noční útoky dronů na své území. Před půlnocí ruská protivzdušná obrana sestřelila dva ukrajinské drony nad Kurskou oblastí, hraničící s Ukrajinou, uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax.

Letecký poplach byl dnes ráno kromě toho podle serveru Ukrajinska pravda vyhlášen v Sevastopolu na Ruskem anektovaném Krymu.

Ruskem dosazený šéf správy města Michail Razvožajev na telegramu připustil, že u Sevastupolu stoupá dým, a vysvětlil ho použitím maskovacích prostředků ruskými vojsky. Podle místních médií se na čas zastavila městská hromadná doprava a také byl přerušen provoz po Krymském mostu, který spojuje poloostrov s Ruskem.

V Doněcku vzplály cisterny

Při ostřelování okupovaného Doněcka ukrajinskou armádou vypukl silný požár. Vzplály cisterny s pohonnými hmotami, oznámila dnes večer ruská a ukrajinská média s odvoláním na záběry na sociálních sítích.

Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin tvrdí, že ostřelování si vyžádalo dva mrtvé, včetně jednoho záchranáře, a zranění utrpělo 12 civilistů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

O výbuchu cisteren informoval také ruský list Izvestija, který tvrdí, že jeho reportéři se také dostali pod palbu a zranily je střepiny. Podle Pušilina mezi zmíněnými 12 zraněnými civilisty jsou tři novináři z uvedeného média.

BBC podotkla, že ve válečných podmínkách nemůže potvrdit správnost tvrzení znepřátelených stran.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa