Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinci na Krymu udeřili na sídlo ruské flotily: Nejméně 9 mrtvých! Zemřel i admirál Sokolov?

Aktualizováno -
23. září 2023
09:44
Autor: ČTK - 
22. září 2023
13:22

Při pátečním ukrajinském útoku na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu zemřelo nejméně devět lidí, dalších 16 jich bylo zraněno, řekl stanici Hlas Ameriky šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov. Mezi raněnými jsou podle něj generálové. Tiskové oddělení ukrajinských sil pro speciální operace tvrdí, že ukrajinská armáda budovu velitelství flotily zasáhla během porady jejího velení. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ukrajinská agentura Unian upozornila, že na sociálních sítích se vedle zpráv o útoku na Sevastopol šíří také informace o zaktivování protivzdušné obrany u letiště Belbek na ukrajinském poloostrově Krym a o hlasitých zvucích v místech, kde jsou ruské vojenské posádky na základně Saky a Hvardijske.

Poradce šéfa ruské správy Oleg Krjučkov pak podle TASS informoval o sestřelení rakety u krymského města Bachčisaraj.

Budanov zároveň nepotvrdil spekulace o údajném úmrtí velitele ruské Černomořské flotily admirála Viktora Sokolova. HUR prý o jeho stavu nemá informace.

K bilanci obětí útoku poznamenal, že v ní nejsou zahrnuti řadoví vojáci, kteří nejsou členy velení flotily a sloužili například jako stráž. Jejich počet se zjišťuje, prohlásil Budanov. Na dotaz, jakou roli při plánování úderu hráli partyzáni a místní obyvatelé, Budanov odvětil, že rozvědka shromažďuje údaje ze všech zdrojů. „Zpravodajské zdroje patří k těm hlavním,“ řekl ukrajinské službě Hlasu Ameriky. Šéf HUR zároveň nechtěl odpovědět na otázku, zda Ukrajinci při útoku použili rakety západní výroby.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Zobrazit celý online

K sídlu Černomořské flotily podle telegramových informačních kanálů přijelo nejméně deset sanitek, uvedl portál Meduza. Na telegramu se také šíří videozáznamy hustého dýmu, které údajně zachycují dnešní útok, i fotografie poškozeného sídla flotily.

Server Ukrajinska pravda mezitím upozornil na sdělení tiskového oddělení ukrajinských sil pro speciální operace, které na platformě Telegram napsalo, že jejich práce umožnila zasáhnout velitelství flotily během setkání jejího velení. Své údaje prý předali ukrajinskému letectvu, aby mohlo udeřit. „Podrobnosti operace budou známy, až to bude možné,“ stojí v příspěvku, kde ukrajinské síly pro speciální operace zároveň uvádějí, že si útok vyžádal desítky mrtvých a zraněných členů okupačních sil, včetně velení flotily.

O ukrajinském útoku na velitelství Černomořské flotily informoval v pátek odpoledne Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev, následně i ruské ministerstvo obrany. Moskva nejprve uvedla, že při raketovém úderu zemřel jeden voják, později však sdělila, že se tento člověk pohřešuje. Následně útok potvrdila ukrajinská armáda. Ruský resort obrany zároveň uváděl, že protivzdušná obrana zlikvidovala pět raket.

Poradce šéfa ruské správy poloostrova Oleg Krjučkov mezitím podle agentury Reuters informoval o kybernetickém útoku na poskytovatele internetových služeb na poloostrově, který vedl k narušením internetového spojení.

Stanice BBC si dnes ráno na svém ruskojazyčném webu všímá toho, že ve večerních zprávách nebyla o útoku na velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu žádná zmínka.

Ve zbývajícím čase média incident zmínila několikrát a krátce. V hlavním večerním vysílacím čase tří klíčových ruských kanálů se pozornost soustředila na zprávy z fronty na Ukrajině, západní dodávky zbraní Kyjevu, situaci v Náhorním Karabachu, protesty v Jerevanu a dále na výstavbu jaderné elektrárny v Maďarsku, popisuje BBC.

Dnes dopoledne úřady na Krymu varovaly před hrozbou vzdušného útoku na Sevastopol znovu, podle agentury TASS se tak stalo hned dvakrát. Razvožajev mezitím s odvoláním na předběžné údaje na platformě Telegram informoval o dopadu trosek rakety. O škodách nebo raněných se nezmiňuje.

Server Krym.Realii, který je jedním z projektů rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL), dnes zveřejnil satelitní snímky společnosti Planet Labs zachycující následky vzdušného útoku na velitelství flotily, z nichž je patrné poničení budovy jejího sídla.

Rusko protiprávně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014. Ukrajinská armáda zintenzivnila útoky na ruské síly v Černém moři a na Krymu v době, kdy se ukrajinští vojáci snaží při své protiofenzívě už několik měsíců dobýt zpět Ruskem okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny.uř a poškození objektu je viditelné i z vesmíru, poznamenal portál.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa