Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Exploze hluboko v týlu Ruska: 200 kilometrů od Moskvy útočil dron s trhavinou, Kreml viní Ukrajinu

Autor: ČTK - 
26. března 2023
17:16

Dnešní explozi ve středoruském městě Kirejevsk způsobil ukrajinský průzkumný dron Tu-141 Striž naložený trhavinou. Uvedla to agentura TASS s odkazem na informace úřadů. V centru města v Tulské oblasti mohutný výbuch vyhloubil velký kráter, zranili se nejméně tři lidé, poškozeny byly podle TASS i obytné budovy.

Mohutná exploze v centru města vzdáleném 220 kilometrů jižně od Moskvy vytvořila velký kráter, zranění utrpěli nejméně tři lidé, poškozené jsou podle TASS i obytné budovy.

Město Kirejevsk s 25.000 obyvatel leží asi 200 kilometrů jižně od Moskvy a 300 kilometrů od hranic s Ukrajinou. V Tulské oblasti se zřítil bezpilotní letoun bez identifikačních znaků také před týdnem, podobný incident byl z regionu hlášen i na začátku března.

Úřady v ruských regionech od začátku invaze na Ukrajinu pravidelně informují o zřícených či sestřelených dronech. Ukrajina se k útokům na ruském území nehlásí.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

15:28
Dnes

V Moskvě na náměstí vystavili vojenskou techniku západní provenience, kterou Ruská armáda ukořistila na Ukrajině. K vidění je třeba bojové vozidlo pěchoty Bradley z USA nebo tank Leopard 2A6 z Německa.

14:52
Dnes

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Ruské ministerstvo obrany neuveřejnilo, nad jakým územím obrana rakety sestřelila. Jeho tvrzení nelze nezávisle ověřit, ukrajinské úřady věc nekomentovaly.

Spojené státy v minulých týdnech tajně dodaly rakety dlouhého doletu ATACMS Ukrajině, která je zatím prokazatelně použila dvakrát. V polovině dubna to bylo pro útok na vojenské letiště Džankoj na Krymském poloostrově a minulý týden při úderu na Berďansk v Rusy obsazené části ukrajinské Záporožské oblasti.

Zobrazit celý online

Tento týden gubernátor ruské Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz sdělil, že ukrajinské síly provedly dronový útok na překladiště ropy Novozybkov. Dronový útok ohlásilo i město Džankoj na poloostrově Krym. Rusové předpokládají, že Ukrajinci pomocí upravených průzkumných dronů Striž podnikli loni v prosinci spektakulární útoky na letiště ruských strategických bombardérů používaných k útokům proti ukrajinským městům, přestože tyto letecké základny jsou vzdáleny stovky kilometrů od ukrajinských hranic.

Video se připravuje ...
Další videa