Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trumpova advokátka přiznala šíření lží po volbách. U soudu slzela, dostala podmínku

Autor: ČTK - 
24. října 2023
17:28

Bývalá právnička amerického exprezidenta Donalda Trumpa Jenna Ellisová dnes u soudu v americké Georgii uznala, že pomáhala šířit nepravdivá prohlášení a písemnosti o výsledcích a průběhu prezidentských voleb v roce 2020. Že u soudu přizná vinu se předem dohodla s okresní prokurátorkou Fani Willisovou; soudce Scott McAfee dle dohodnutých podmínek Ellisové uložil mimo jiné pětiletou podmínku, 100 hodin veřejně prospěšných prací a povinnost sepsat omluvný dopis. Případ Ellisové je součástí širší kauzy Trumpových snah zvrátit svoji volební porážku před třemi lety.

„Své povinnosti jakožto advokátka a křesťanka beru velmi vážně. Věřila jsem, že výsledky (voleb) jménem prezidenta Trumpa bych měla zpochybňovat řádně a v souladu se zákonem,“ uvedla 38letá Ellisová v slzách ve své závěrečné řeči a pokračovala: „Spoléhala jsem na ostatní, zkušenější právníky, že mi dávají pravdivé a spolehlivé informace. Kdybych tehdy věděla, co vím teď, odmítla bych (Trumpa) zastupovat“.

Ellisová podle obvinění vypracovaném prokurátorkou Willisovou pomáhala v šíření nepravd Rudymu Giulianimu a Rayi Smithovi, dalším právníkům Trumpova volebního štábu. Nepravdivých prohlášení, jež Trumpovi právníci přednesli 3. prosince 2020 senátorům státu Georgia, bylo sedm a týkaly se například počtu odsouzených nebo zemřelých lidí, kteří údajně v prezidentských volbách hlasovali.

Zpráva o odsouzení Ellisové přichází čtyři dny poté, co za podobných podmínek přiznal vinu Kenneth Chesebro, někdejší poradce Trumpova volebního štábu, a to ve spiknutí s cílem falšovat úřední dokumenty. Chesebro byl společně s Ellisovou jedním z Trumpových 18 spoluobviněných v případu pokusů nelegálně zasahovat do výsledků prezidentských voleb v Georgii. Plánem Trumpova tehdejšího týmu bylo podle prokuratury vyslat do Washingtonu falešné seznamy volitelů z několika států USA, které měly posloužit jako záminka k odmítnutí výsledků z dotyčných států při potvrzování voleb 6. ledna 2021.

Součástí podmínek v dohodě s prokuraturou bylo, že Ellisová nyní nebude komunikovat se spoluobviněnými, svědky nebo novináři, uvádí soudní reportérka Atlanta Journal-Constitution Tamar Hallermanová. Ellisovou může prokuratura v budoucnu požádat, aby v případu podala další svědectví.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi