Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trump u manželky narazil: Melania se odmítá účastnit prezidentské kampaně

Aktualizováno -
2. srpna 2023
06:48
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. srpna 2023
05:00

Donald Trump (77) se znovu uchází o prezidentské křeslo, v jeho kampani ale chybí dvě nejdůležitější ženy – jeho dcera a někdejší poradkyně Ivanka Trumpová (41) a jeho opora manželka Melania Trumpová (53). Jeho žena se po čtyřech letech v Bílém domě stavěla k návratu do role první dámy odmítavě, pak se nechala slyšet, že by člověk „nikdy neměl říkat nikdy“, nicméně aktivní v manželově kampani rozhodně není, jak uvádí web Insider nebo deník The New York Times.

A podle informací reportérů Trumpová skutečně nemá zájem na tom manžela veřejně podporovat a neustále odmítá exprezidentovy žádosti, aby ho doprovodila na jeho předvolební mítinky. Osobně se neúčastnila ani žádných soudních přelíčení, kde Trump čelil nespočtu obvinění.

Trump se v červnu stal prvním bývalým prezidentem USA obžalovaným na federální úrovni poté, co velká porota poslala k soudu případ kolem přechovávání vládních záznamů. Trump si po odchodu z funkce na Floridu vzal krabice plné oficiálních listin, ačkoli je podle zákona měl odevzdat archivářům, a následně nebyl ochoten je všechny vrátit. Vše loni v létě vyústilo v neohlášenou razii agentů FBI v Mar-a-Lago, která zajistila i dokumenty podléhající utajení včetně citlivých informací například o americkém jaderném programu či o vojenských operacích.

Trump čelí také obžalobě v New Yorku poté, co se k soudu na jaře dostal případ platby pornoherečce a údajné milence v době před prezidentskými volbami roku 2016. Zároveň je nově obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Informují o tom zahraniční agentury, podle kterých jde už třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok. Velká porota Trumpa obvinila ve čtyřech bodech včetně spiknutí. K soudu ve Washingtonu se má dostavit ve čtvrtek odpoledne.

Podpora ze zákulisí

Nicméně lidé z Trumpova okolí sdělili tisku, že to, „že se Melania neobjevuje na veřejnosti po jeho boku, neznamená, že ho v soukromí plně nepodporuje“. Trumpová si po odchodu z Washingtonu a přesunu na Floridu v roce 2021 plně užívá života mimo hledáčky kamer a fotografů, zaměřuje se hlavně na syna Barrona (17).

Zdroje rovněž dodaly, že „Melania stojí plně za svým manželem, podpouje jej ale však z povzdálí, ze zákulisí“, komentovaly pro tisk. Podle těchto zdrojů Trumpová „stoprocentně věří, že Donald může prezidentské volby v příštím roce vyhrát, a to přes žaloby, kterým čelí“. Během Trumpovy prezidentury hned několikrát zmizela z veřejného života a nedoprovázela svého muže, často to bylo vysvětlováno jako projev nesouhlasu se svým manželem.

Video  Trump přiletěl s Melanií na Floridu, nenechala se vzít kolem ramen.  - Reuters
Video se připravuje ...

Známé jsou také záběry, kdy se odmítla držet s manželem za ruku, nebo kdy jej nechala stát mezi novináři a odešla pryč. Trumpová se zatím po boku exprezident objevila, jen když loni v listopadu oznamoval svou oficiální kandidaturu na prezidentské křeslo, následně podala krátké interview pro Trumpovu oblíbenou stanici Fox News, od té doby se ale o kampani ani náznakem nezmínila.

Ani během Trumpovy předešlé kampaně nebyla extrémně aktivní, nicméně si získala popularitu mezi konzervativními ženami a byla klíčovou postavou posledních týdnů kampaně, hlavně poté, co unikly na veřejnost nahrávky, kde se Trump mimo jiné chvástá, že si k ženám může dovolit cokoliv. Řada expertů se domnívá, že její výstup na podporu Trumpa přišpěl k jeho vítězství.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi