Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden v Tel Avivu objímal záchranáře a blízké obětí teroru. Netanjahu ho označil za „opravdového přítele“

Aktualizováno -
18. října 2023
17:27
Autor: ČTK, ver - 
18. října 2023
10:18

Útok palestinského hnutí Hamás na Izrael nelze omluvit. Na tiskové konferenci při své dnešní návštěvě Izraele to řekl americký prezident Joe Biden. Šéf Bílého domu rovněž poznamenal, že drtivá většina Palestinců v Pásmu Gazy k Hamásu nepatří a že palestinští civilisté také trpí a potřebují humanitární pomoc. Zdůraznil americkou podporu Izraeli a zopakoval, že podle dostupných informací za úterní zásah areálu nemocnice v Pásmu Gazy může selhání rakety, kterou odpálili palestinští radikálové. Netanjahu mu za to poděkoval a vyzval celý civilizovaný svět, aby se spojil v boji proti Hamásu stejně, jako to udělal v boji proti teroristické organizaci Islámský stát. Americký prezident se také setkal se záchranáři a blízkými obětí teroristů z Hamásu.

„Porazíme Hamás a odstraníme tuto strašnou hrozbu z našich životů,“ řekl izraelský premiér Netanjahu po boku Bidena novinářům. Dodal, že to je v zájmu nejen Izraele, ale všech. Bidena nazval Netanjahu „opravdovým přítelem“ a poděkoval mu za rozhodnutí přijet do Izraele během této války.

Biden, který přiletěl do Izraele dnes dopoledne, Netanjahuovi také řekl, že je pobouřen úterní explozí v nemocnici v Gaze. „Podle toho, co jsem viděl, to vypadá, jako by to udělal ten druhý tým, ne vy. Ale je spousta lidí, kteří si tím nejsou jistí,“ řekl k výbuchu v nemocnici americký prezident. Hnutí Hamás v reakci na tento Bidenův výrok uvedlo, že Spojené státy „stojí slepě na straně Izraele“. Později Biden upřesnil, že jeho výrok o „druhém týmu“ se zakládal na informacích od amerického ministerstva obrany.

Výbuch v nemocnici, který si zřejmě vyžádal stovky obětí, podle izraelské strany způsobil pád vadné palestinské rakety vystřelené z blízkosti zdravotnického zařízení na Izrael. Hnutí Hamás od úterního večera tvrdí, že nemocnici bombardovaly izraelské síly.

„Hamás zavraždil 7. října 1400 Izraelců, možná více,“ řekl dnes také Netanjahu při setkání s Bidenem. Vyzval svět, aby se k Izraeli připojil v boji, který nazval válkou mezi „civilizací a barbarskými silami“.

Biden dnes uvedl, že mezi lidmi, které Hamás 7. října zabil, bylo 31 Američanů. Izraelské ministerstvo zdravotnictví dnes informovalo, že v nemocnicích stále zůstává 332 zraněných, z toho 61 osob je ve vážném stavu.

Biden se také sešel se záchranáři a lékaři, kteří pečovali o lidi zraněné při útoku, a s přeživšími, včetně Rachel Edriové. Ta palestinským ozbrojencům, kteří ji a jejího manžela drželi 7. října jako rukojmí, 17 hodin servírovala kávu, čaj a sušenky a klidně s nimi hovořila. Podle izraelských médií se jí tak podařilo získat čas do doby, než přišla záchrana v podobě izraelské zásahové jednotky, která pár osvobodila. V Izraeli se Edriová po zveřejnění tohoto příběhu stala hrdinkou.

Biden: Hamás jako ISIS

„Hamás se dopustil zvěrstev, která připomínají nejhorší zločiny ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii), jenž rozpoutal ve světě čisté, nefalšované zlo. Nelze to racionalizovat,“ uvedl Biden a oznámil, že později tento týden požádá Kongres o schválení bezprecedentního balíčku pomoci pro Izrael. Zároveň také zvýší americkou humanitární pomoc Palestincům v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu o 100 milionů dolarů.

Osvobození rukojmích odvlečených do Gazy musí nyní podle Bidena být prioritou. Unesených je podle Hamásu více než 200. Prezident poznamenal, že Palestinci také trpí a že je Hamás nezastupuje. Na síti X uvedl, že izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi pokládal těžké otázky. Nepřátele Izraele mezitím varoval, aby se neopovážili zaútočit.

Biden podle svých slov přiletěl do Izraele s jediným vzkazem: „Nejste sami.“ Podotkl, že je první americký prezident, který do židovského státu přijíždí za války. Útok Hamásu na jižní Izrael, při kterém 7. října zahynulo na izraelské území asi 1400 osob, podle Bidena zanechal na Izraelcích hluboké šrámy. V této souvislosti prezident řekl, že Izrael se musí opět stát bezpečným státem pro Židy.

„Jste židovský stát, ale jste také demokracie,“ vzkázal prezident Izraelcům. Útok Hamásu přirovnal k teroristickým útokům na USA z 11. září 2001 s tím, že v Izraeli to bylo v poměru k populaci jako 15 takových útoků. Zároveň apeloval na Izraelce, aby se „nenechali pohltit“ vztekem a chutí po pomstě. Zdůraznil, že Izrael jako demokracie musí ctít válečné právo a lidskou důstojnost bez ohledu na etnikum a vyznání, jinak „zvítězí teroristé“. „Když se rozhoří konflikty, žijete podle zákona válek. Od teroristů se lišíme tím, že věříme v základní důstojnost každého lidského života,“ zdůraznil Biden.

Po návštěvě Izraele měl původně Biden pokračovat na summit do Jordánska, kde bylo plánované jednání s jordánským králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem.

Po úterním zásahu nemocnice v Pásmu Gazy byl ale summit zrušen. Kirby poznamenal, že se tak stalo na základě vzájemné dohody. Jak s Abbásem, tak se Sísím chce ale Biden mluvit, až poletí z Izraele zpět.

Do Bílého domu Netanjahua nepozval

Americký prezident se s Netanjahuem setkal naposledy minulý měsíc na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Šlo o jejich první schůzku od prosince, kdy se Netanjahu znovu ujal úřadu premiéra, tentokrát ale sestavil koaliční vládu i s ultraortodoxními a krajně pravicovými stranami. 

Biden Netanjahua nepozval do Bílého domu podle analytiků kvůli obavám americké vlády z kontroverzní soudní reformy prosazované izraelskou vládou a také kvůli tomu, že Netanjahuova vláda otevřeně podporuje rozšiřování židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Slovenka Boženka ( 19. října 2023 12:11 )

Všimnite si ten jeho xicht s úsmevom! Chlípnik! Potreboval cítiť prsia mladej.A ako ju len pritíska k sebe! Fuj!

Megera z Makrel ( 19. října 2023 07:55 )

To on sa rad objíma a hlavne deti, nepohryzol zas niekoho?

1pravda1 ( 18. října 2023 23:40 )

on se objímá rád, naposledy objímal herečku na podiu a bylo to přes čáru, jak sdělila média... tak nevím, kde je pravá míra objímání ženy politikem

nadčasový MP ( 18. října 2023 15:03 )

Asi už řeší tu další válku. S Hamasem si Izraelci poradí sami.

verka1 ( 18. října 2023 13:23 )

Řešit ukončení války a mír, nebo prodej stíhačky, zbraně...

Zobrazit celou diskusi