Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proč vázlo vyjádření USA ke krvavému útoku Hamásu? Biden čelí kritice, užíval si grilovačku

Autor: Daily Mail, ver, ČTK - 
9. října 2023
20:05

Americký prezident Joe Biden v sobotu potvrdil, že absolvoval telefonát s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. Dalšího vyjádření k izraelsko-palestinskému konfliktu se ale zdržel. Zaneprázdnila ho totiž grilovačka, kterou uspořádal pro zaměstnance Bílého domu. Palestinští teroristé z Hamásu zahájili v sobotu 7. října ráno mohutný útok z Pásma Gazy. Vypálili tisíce raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která vraždila a unášela zpět do Gazy rukojmí. Mezi oběťmi jsou minimálně čtyři Američané, další jsou nezvěstní. 

Podporovatelé palestinského útoku na Izrael skandujíce „Svobodná Palestina!“ v sobotu demonstrovali před branami Bílého domu ve Washingtonu, když si jeden z reportérů, kteří na místě byli, uvědomil, že ze sídla prezidenta slyší živou hudbu. „Prezident a první dáma pořádají grilování pro zaměstnance rezidence Bílého domu a jejich rodiny," vysvětlil situaci prezidentův mluvčí. 

Na Bidena se následně snesla vlna kritiky. Prezident totiž dříve prostřednictvím Národní bezpečnostní rady uvedl, že situaci (v Izraeli) „pečlivě sleduje“. „Biden si teď doslova užívá na grilovačce s živou kapelou. Bedlivě nesleduje nic, možná s výjimkou kuřete, které má na talíři,“ uvedla mluvčí republikánského senátora Joshe Hawleyho Abigail Jacksonová. 

V sobotu, tedy v den zahájení masivního útoku na Izrael, Biden potvrdil, že absolvoval telefonát s izrealským premiérem Benjaminem Netanjahu. Jiné vyjádření ovšem veřejnosti neposkytl. 

Až v pondělí Biden prostřednictvím sociální sítě X vyjádřil podporu Izraeli. „Dnes ráno jsem mluvil s izraelským premiérem, abych vyjádřil svou plnou podporu izraelskému lidu tváří v tvář bezprecedentnímu a otřesnému útoku teroristů z Hamásu," uvedl Biden „V nejbližších dnech zůstaneme v úzkém kontaktu. USA budou i nadále stát při izraelském lidu," dodal. 

Palestinští teroristé z Hamásu zahájili v sobotu 7. října ráno mohutný útok z Pásma Gazy. Vypálili tisíce raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která vraždila a unášela zpět do Gazy rukojmí. Izraelská armáda zahájila odvetné a tvrdé letecké údery v Pásmu Gazy v ten samý den.

Při útoku Hamásu zemřela i řada cizinců. Mezi mrtvými jsou nejméně čtyři Američané, napsala agentura AP. Úřady potvrdily 12 mrtvých občanů Thajska, 10 Nepálu, zemřely také 2 Ukrajinky a nejméně jeden Francouz. Asi 150 lidí teroristé unesli.

Izraelská armáda i premiér Netanjahu uvedli, že je Izrael ve válečném stavu, a slíbili, že se bude bránit. „Občané Izraele, jsme ve válce,“ vzkázal Netanjahu. „A vyhrajeme,“ slíbil.

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 9. října 2023 20:18 )

Biden nechtěl věřit, že by v této části světa mohl být krvavý konflikt bez účasti USA, proto zprávám o bombardování vesnic Izraelem nevěřil.

Zobrazit celou diskusi