Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřela americká básnířka Louise Glücková, nositelka Nobelovy ceny za literaturu

Autor: ČTK - 
13. října 2023
22:56

Zemřela americká básnířka Louise Glücková, která v roce 2020 obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Autorce, jejíž nadčasovou poezii oceňovali čtenáři i odborníci díky její propracovanosti, intenzivní obraznosti i odkazům na klasická díla minulosti, bylo 80 let.

Zprávu o úmrtí Glückové, která dlouhá léta působila také jako učitelka poezie a tvůrčího psaní, potvrdil její editor Jonathan Galassi, který s ní spolupracoval v nakladatelství Farrar, Straus & Giroux.

Glücková je ve Spojených státech uznávanou autorkou, celosvětovou slávu jí ale přineslo až rozhodnutí Švédské akademie, která jí před třemi lety udělila Nobelovu cenu za „nezaměnitelný poetický hlas, který svou prostou krásou mění existenci jedince v existenci univerzální“.

V češtině dosud Glückové vyšly tři sbírky - Divoký kosatec, Noc věrnosti a ctnosti a naposledy loni Zimní recepty, kolektiv autorů.

Autorka má na svém kontě přes 15 básnických knih, mimo jiné Dům na Marshlandu, Achillův triumf, Lučiny, Sedmero věků či Averno. Už v roce 1993 získala Pulitzerovu cenu a v roce 2014 Národní knižní cenu za poezii. Mezi zdroji její inspirace patřil Shakespeare, řecká mytologie i dílo T.S. Eliota a témata její poezie byla univerzální - rodinná pouta, stárnutí a smrt, soužití s přírodou nebo hledání smyslu a krásy v životě odsouzeném k zániku.

Louise Elisabeth Glücková se narodila v New Yorku a vyrostla na Long Islandu. Její otec byl obchodník, matka žena v domácnosti. Její prarodiče z otcovy strany byli maďarští Židé, kteří emigrovali do USA a otevřeli si tam obchod s potravinami. V mládí trpěla mentální anorexií, což ovlivnilo i její studia. Psát začala již v útlém věku a svoji první sbírku vydala v roce 1968. Studia univerzity nedokončila a živila se mimo jiné jako sekretářka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi