Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako za Sovětů: Ruská policie pozatýkala advokáty opozičníka Navalného. Advokátům hrozí 6 let vězení

Aktualizováno -
13. října 2023
21:20
Autor: ČTK - 
13. října 2023
16:32

Ruská policie zadržela tři advokáty, kteří zastupují uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Policie u nich nejprve provedla domovní prohlídky, večer je soud umístil do vazby. Úřady právníky viní z účasti v "extremistickém spolčení," uvedla dnes agentura Interfax. Navalnyj přirovnal tuto situaci k pronásledování disidentů a jejich obhájců v dobách Sovětského svazu.

„Nepochybně jsou to všechno kroky k úplné izolaci Navalného,“ napsal na sociální síti Ivan Ždanov, ředitel Fondu boje proti korupci, který Navalnyj založil a který ruské úřady zakázaly jako „extremistickou organizaci“.

Advokáti Vadim Kobzev, Igor Sergunin a Alexej Lipcer jsou obviněni z členství v extremistickém společenství, hrozí jim až šest let vězení. A to jen za to, že jsou právníky Navalného, uvedl další spolupracovník opozičního politika Leonid Volkov. „(Advokáti) Vadim Kobzev, Igor Sergunin a Alexej Lipcer jsou obviněni z 'členství v extremistickém spolčení', hrozí jim až šest let vězení. A to jen za to, že jsou právníky Navalného,“ rozvedl  Volkov. 

„Jde o akt zastrašování s jasným záměrem posílit Navalného izolaci od vnějšího světa. Navalnyj bude v brzké době převezen do vězeňského zařízení se 'zvláštním bezpečnostním režimem' kvůli svému novému trestu 19 let odnětí svobody za 'extremismus'. Ale jeho právníci ho tam nebudou moci navštívit ani zjistit, kde se nachází, pokud budou sami zavřeni. Děsivé,“ napsal Volkov na síti X.

Nezávislá ruská média rovněž informovala o razii v advokátní kanceláři, v níž pracuje další Navalného právnička Olga Michajlovová, která podle dostupných zpráv nyní není v Rusku, poznamenala agentura AP.

Sám Navalnyj podle serveru Meduza dříve uvedl, že byl o domovních prohlídkách u svých obhájců vyrozuměn a tato zpráva „nádherně ilustruje nejen můj proces, ale vůbec stav zákonnosti v Rusku“, protože „jako za sovětských dob pronásledují nejen politické aktivisty a mění je v politické vězně, ale i jejich advokáty“. Opozičník dodal, že advokáta Sergunina zatkli, ačkoliv ten pro něj už rok nepracuje.

Navalnyj, považovaný za nejvýraznějšího kritika režimu ruského prezidenta Vladimira Putina na ruské politické scéně, si 4. srpna na výjezdním zasedání soudu v trestaneckém zařízení ve Vladimirské oblasti vyslechl rozsudek odsuzující ho za „extremismus“ k 19 rokům za mřížemi. V uvedeném zařízení si opoziční předák odpykával dříve uložené tresty 2,5 let a devíti let odnětí svobody. Navalnyj všechna obvinění odmítá a své odsouzení přičítá snaze Kremlu umlčet veškerou kritiku.

Pokud jeho právníci skončí ve vězení, bude Navalnyj zbaven nejen právního zastoupení, ale také jediného spojení se světem mimo vězení, řekla AP opozičníkova mluvčí Kira Jarmyšová. „Dopisy procházejí špatně a jsou cenzurovány,“ prohlásila. Vzhledem k tomu, že je Navalnyj ve speciálním kárném zařízení v kolonii, nemá povoleny telefonní hovory a téměř žádné návštěvy kromě svých právníků, popsala. Podle agentury Reuters mohl Navalnyj z vězení prostřednictvím právníků publikovat zprávy na sociálních sítích a podávat časté žaloby kvůli zacházení ve vězení, kde často končí na samotce za banální přestupky.

Pro mnoho politických vězňů v Rusku jsou pravidelné návštěvy právníků - zejména v odlehlých regionech - záchranným lanem, které jim umožňuje informovat své blízké o svém stavu a také podávat zprávy a bránit se proti zneužívání ze strany vězeňských úředníků, napsala AP.

S rostoucí izolací se podle ní potýkají i další vězni, které agentura označila jako politické. Zmínila například opozičního politika Vladimira Kara-Murzu, kterého letos soud poslal na 25 let do vězení, když ho shledal vinným z vlastizrady za veřejné odsouzení ruské války na Ukrajině. Nyní je sám v cele, kde má pouze umyvadlo, latrínu, židli, stůl a postel, která je po celý den připoutaná ke zdi, popsala jeho právnička Marija Ejsmontová. „Smí mít jen mýdlo, toaletní papír, zubní kartáček a pastu, pantofle, jednu knihu. Dopisy, pero, papír a spisy k případu má k dispozici jen na hodinu a půl denně. Na vězeňském dvoře je hodinová vycházka, kde chodí také sám. Zbytek času může sedět na nepohodlné židli nebo chodit po cele,“ vylíčila Ejsmontová.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

gabreta ( 14. října 2023 19:19 )

Kolik tady sedí lidí, kteří jen vyslovili svůj názor na sítích?

profano ( 13. října 2023 22:31 )

Putin=🐖

Zobrazit celou diskusi