Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Putin na první cestě od vydání zatykače: Přijel do Kyrgyzstánu na summit exčlenů SSSR

Autor: ČTK - 
12. října 2023
21:27

Ruský prezident Vladimir Putin přicestoval do Kyrgyzstánu, kde se setkal se svým tamním protějškem Sadyrem Žaparovem a v pátek by se měl zúčastnit summitu Společenství nezávislých států (SNS). Informovala o tom dnes agentura AP. Jednání představitelů zemí SNS se nezúčastní arménský premiér Nikol Pašinjan. Podle agentury Reuters jde o první známou zahraniční cestu šéfa Kremlu poté, co na něj letos Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač.

Putin od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 cestuje do zahraničí zřídka a není známo, že by Rusko opustil od letošního března, kdy na něj ICC vydal zatykač kvůli podezření z nezákonného odvlékání ukrajinských dětí do Ruska. Kreml obvinění odmítá a tribunál neuznává. Kyrgyzstán dosud neratifikoval zakládající smlouvu ICC známou jako Římský statut, tudíž není povinen Putina na svém území zatknout.

Na pátečním summitu postsovětských zemí se sejdou čelní představitelé Ázerbájdžánu, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. Předem se omluvil arménský premiér Pašinjan. Žaparovovi podle kanceláře kyrgyzstánského prezidenta řekl, že nemůže přijet kvůli „řadě okolností“.

Vztahy mezi spojenci Arménií a Ruskem se zhoršily v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a kvůli situaci v Náhorním Karabachu, který po tři desetiletí řídili etničtí Arméni. Jerevan vinil Moskvu, že je příliš zaneprázdněna válkou na Ukrajině a ruské mírové síly v Karabachu opakovaně obviňoval z nečinnosti. Pocit Arménie, že ji Rusko zklamalo, vzrostl poté, co enklávu nedávno po bleskové ofenzívě ovládl Ázerbájdžán. Arménský parlament pak navzdory nelibosti Moskvy ratifikoval Římský statut ICC. Arménie, jež má s Ruskem bezpečnostní smlouvu a hostí na svém území ruskou vojenskou základnu, rozezlila Moskvu i nedávným vojenským cvičením se Spojenými státy.

Putina čeká i Čína

Šéf Kremlu by měl mimo jiné v Kyrgyzstánu jednat se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem. A navštívit má na leteckou základnu Kant u Biškeku, kde jsou ruští vojáci, u příležitosti 20. výročí jejího otevření.

Ruský list Vedomosti na svém telegramovém účtu uvedl, že Putin nyní vyrazil na první zahraniční cestu v letošním roce. Agentura AP píše, že jde o první letošní výpravu ruského prezidenta mimo území Ruska nebo okupované ukrajinské regiony, které se Moskva loni pokusila anektovat a považuje je nyní za svá území. Putin podle ruských médií začátkem roku navštívil některé okupované ukrajinské oblasti.

Ruský prezident, který čelí kvůli agresi na Ukrajině izolaci ze strany Západu, v loňském roce cestoval mimo jiné do středoasijských zemí, Běloruska nebo Íránu. Po vydání zatykače ICC letos nejel na summit zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR) v jihoafrickém Johannesburgu. Jihoafrická republika patří mezi více než 120 států, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho ICC zatykač vydal.

Tento měsíc by měl Putin navštívit Čínu, která stejně jako například i USA či Izrael, pravomoc ICC neuznává.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina  - Reuters
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa