Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

9 mrtvých a 50 zraněných včetně miminka (4 měs.): V Mexiku se zřítila střecha kostela

Autor: ČTK - 
2. října 2023
06:50

Nejméně devět lidí zemřelo při nedělní mši v severomexickém státě Tamaulipas, když se zřítila střecha kostela. Dalších 50 lidí je zraněných, uvedly podle agentury AP úřady, zatímco záchranáři dlouho do noci v sutinách pátrali po přeživších a obětech.

Mexická média a uživatelé sociálních sítí zveřejnili záběry z okamžiku, kdy se zhroutila střecha i cihlové stěny kostela Santa Cruz ve městě Ciudad Madero na pobřeží Mexického zálivu. V kostele bylo v tu chvíli podle policie okolo asi 100 lidí, přičemž pod troskami jich zůstalo okolo 30. Několik se jich již podařilo vyprostit.

Bezpečnostní složky v neděli pozdě večer místního času (dnes ráno SELČ) uvedly, že při neštěstí zahynulo nejméně devět věřících. Incident podle nich pravděpodobně způsobilo „selhání konstrukce“ kostela.

„Momentálně probíhají nezbytné práce nutné k vytažení lidí, kteří jsou stále pod sutinami,“ uvedl dříve biskup José Armando Álvarez z římskokatolické diecéze v přilehlém městě Tampico. Později zveřejnil seznam 50 zraněných, mezi kterými je i čtyřměsíční miminko, tři pětileté děti a dvě děti ve věku devíti let. Zatím není jasné, v jakém zdravotním stavu jsou.

Na místě podle policie státu Tamaulipas zasahují jednotky národní gardy, civilní obrany i příslušníci Červeného kříže.

Podle AP ke zřícení budov v Mexiku dochází často, ale běžně jen při zemětřesení. V době incidentu však úřady nezaznamenaly žádnou dostatečně silnou seismickou aktivitu, která by podobné škody mohla způsobit. Podle předběžných údajů na místě nebyly ani známky po explozi.

Video  Zemětřesením poničené Mexiko pohledem českého novináře  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi