Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie zveřejnila video ze zastřelení těhotné ženy: S autem se rozjela proti strážci zákona

Autor: ČTK - 
1. září 2023
18:39

Policie v americkém státě Ohio zveřejnila záznam ze služební kamery policisty, který minulý týden podle agentury AP zastřelil mladou těhotnou černošku. Ženu podezřelou z krádeže v obchodě policista opakovaně vyzval, aby zastavila svůj vůz a vystoupila. Ta’Kiya Youngová naopak mírně zrychlovala. Nenarozená dcera Youngové rovněž nepřežila. Rodina oběti policejní zákrok odsoudila jako "hrubé zneužití moci", napsala v pátek agentura AP.

K incidentu mezi jedenadvacetiletou Youngovou a strážníky došlo 24. srpna před obchodem s potravinami na předměstí Columbusu. Policisté žádali ženu, aby vystoupila z auta, protože ji majitel obchodu obvinil z krádeže. Žena to však odmítla. Poté, co se rozjela, jeden z policistů podle agentury AP střelil do jejího čelního skla, což z videa není zřejmé. Video končí tím, jak auto s bezvládnou ženou za volantem najíždí do zdi obchodu.

„Po zhlédnutí celého záznamu je nepochybné, že Ta'Kiyině smrti se dalo nejen zabránit, ale že šlo o hrubé zneužití moci a pravomocí,“ uvedl jménem rodiny Youngové jejich právní zástupce Sean Walton. Rodina bude usilovat o trestní stíhání policistů, kteří mají na svědomí smrt Youngové a její dcery, dodal Walton.

Pozůstalí kritizovali, že video bylo zveřejněno více než týden po střelbě. Policie se hájí, že musela ve videu zamaskovat obličeje a služební čísla zasahujících policistů v souladu se zákony státu Ohio. Střelbu vyšetřují příslušné úřady a policisté dostali placené administrativní volno.

Dcera Youngové, která má už dva syny, se měla narodit v listopadu. V internetové sbírce na úhradu nákladů na její pohřeb se vybralo asi 7000 dolarů (156.000 Kč).

Video  Policie v Ohiu zveřejnila záznam z kamery policisty, který zastřelil těhotnou.  - Facebook: Blendon Township Police Department
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání