Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přes 70 mrtvých po ničivém požáru v Johannesburgu. Oheň zaskočil obyvatele domu uprostřed noci

Aktualizováno -
31. srpna 2023
10:37
Autor: ČTK - 
31. srpna 2023
07:30

 Nejméně 73 mrtvých hlásí úřady v jihoafrickém Johannesburgu poté, co v noci vypukl požár v hlavní obchodní čtvrti města. Úřady bilanci mrtvých aktualizují na sociální síti X (dříve Twitter) a během ranních hodin počet obětí rychle narůstal. Krizové složky evidovaly také 52 zraněných, z nichž se někteří nadýchali kouře.

„Podle posledních aktualizovaných údajů máme nyní 73 mrtvých a 52 zraněných, kteří byli převezeni do různých zdravotnických zařízení,“ uvedl mluvčí krizových složek Robert Mulaudzi. 

Požár ze zatím neznámého důvodu zachvátil pětipatrovou budovu v centru nejlidnatějšího města Jihoafrické republiky. Mluvčí krizových složek Robert Mulaudzi řekl místním médiím, že první zprávy o incidentu dostali hasiči asi hodinu a půl po půlnoci.

Požár se již podařilo zkrotit a na místě se pátrá po obětech, případně přeživších. Lokální televizní stanice ráno přinášely snímky ohořelého domu obklopeného sanitkami a hasičskými vozy. Z některých oken visely šňůry z prostěradel a dalších materiálů. Nebylo jasné, zda se lidé pomocí nich snažili před požárem uniknout, nebo zda se snažili zachránit svůj majetek.

Mulaudzi podle agentury AP řekl, že zdevastovaná budova byla jakousi „neformální osadou“, kde se zdržovali lidé bez trvalého bydliště, kteří na každém patře budovali vlastní struktury. To podle Mulaudziho ztěžuje prohledávání budovy. Mezi mrtvými je podle něj i malé dítě, kterému nebyly více než dva roky. V budově mohlo podle svědků žít až 200 lidí. Úřady očekávají, že počet obětí ještě vzroste.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi