Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Obětí nebezpečné legionelly v Polsku je už 19. Zdroj nákazy se stále nepovedlo najít

Autor: ČTK - 
2. září 2023
15:13

Již 19 mrtvých zaznamenalo Polsko v souvislosti s nákazou bakterií legionella, informovaly dnes zdravotnické úřady ve městě Rzeszów na jihovýchodě země. Oběti jsou lidé, kteří trpěli i dalšími nemocemi, napsala agentura PAP.

První oznámení o infekci legionellou dostali hygienici v Rzeszówě přibližně v polovině srpna. Poslední dvě oběti jsou pacienti, kteří byli hospitalizováni 31. srpna.

Celkem bylo v Polsku do nemocnic přijato nejméně 160 osob nakažených legionellou, z čehož 107 pacientů bylo hospitalizováno v Rzeszówě, který je ohniskem infekce. Zdroj nákazy se zatím nepodařilo zjistit.

Bakterie legionelly mohou vyvolat zápal plic (legionářskou nemoc), případně onemocnění podobné chřipce (pontiackou horečku). Mohou se vyskytovat ve vodě nebo ve vlhké půdě. Přenáší se mimo jiné klimatizací, vodovodními sítěmi, vzduchotechnikou. Lidé se nakazí především vdechováním kontaminovaného aerosolu, přenos z člověka na člověka nebyl prokázán.

Video  Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?  - Videohub
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 2. září 2023 18:21 )

Ono jizvdqavno bylo zverejneno, ze Legionela se mnozi ve vodovodu na konci potrubi, je nutno trochu odpustit.To snad Polaci vedi...

Zobrazit celou diskusi