Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

V Polsku zabíjí zákeřná bakterie: Nakazilo se již 71 lidí, 3 zemřeli

Bakterie Legionelly
Bakterie Legionelly  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
23. srpna 2023
17:36

Už tři lidé přišli o život v důsledku nákazy bakterií legionelly na jihovýchodě Polska. Počet hospitalizovaných, u nichž se nákaza potvrdila, vzrostl na 71, uvedla dnes na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Předchozí bilance čítala jednoho mrtvého a padesátku případů nákazy, která způsobuje vážné dýchací potíže.

„Tři lidé, kteří zemřeli na legionellu, byli starší lidé," řekl agentuře AFP mluvčí fakultní nemocnice Andrzej Sroka. Dodal, že tři pacienti jsou na jednotce intenzivní péče a jejich stav je vážný.

Hygienici pátrají po zdroji nákazy, ale ten zatím zůstává neznámý. Výsledky rozborů vzorků vody mají být k dispozici v pondělí.

Video  Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?  - Videohub
Video se připravuje ...

Radnice ve městě Rzeszów, které je regionálním centrem, vytvořila krizový štáb. O víkendu ve městě preventivně vydezinfikují vodovodní síť. „To je standardní, zdraví neškodná procedura. Ve vodě bude možné cítit větší množství chloru," zdůraznily městské úřady.

Bakterie legionelly se mohou vyskytovat ve vodě nebo ve vlhké půdě. Přenáší se klimatizací, vodovodem, vzduchotechnikou, nebulizátory, ale i vodotrysky. Lidé se nakazí především vdechováním kontaminovaného aerosolu, nemoc se naopak nepřenáší pitím kontaminované vody ani z jednoho člověka na druhého. Bakterie legionelly mohou vyvolat zápal plic (legionářskou nemoc), případně onemocnění podobné chřipce (pontiackou horečku).

 

krapotkin ( 23. srpna 2023 17:59 )

Je zajímavé, že když se někde něco stane, pisálci hned najdou příklady z ciziny, kde a kdy se stalo něco podobného, ale o tom, že legionela zabíjí i v českých nemocnicích aní píp.

Zobrazit celou diskusi