Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Extrémní vedra ve Francii: Teploty přesahují 42 stupňů, horko je stále intenzivnější

Autor: ČTK - 
22. srpna 2023
10:20

Ve Francii vrcholí vlna veder, podle předpovědí meteorologů bude dnes místy až 42 stupňů Celsia. Ve zhruba polovině z 95 departementů pevninské Francie a Korsiky už platí oranžová výstraha před vedry, což je druhý nejvyšší stupeň varování. Služba Météo France od dnešního odpoledne vyhlásila ve čtyřech departementech v okolí Lyonu dokonce nejvyšší červenou výstrahu, kterou používá jen výjimečně, uvedla francouzská média.

„V údolí řeky Rhôny a také ve Francouzském středohoří jsou vedra stále intenzivnější,“ uvádí Météo France. Aktuální teploty jsou „výjimečné svou intenzitou i délkou trvání“, dodává meteorologická služba. Nejvyšší teploty budou ve Francii dnes a ve středu; až ve čtvrtek začnou velmi zvolna klesat. Celkově je tepleji na jihu Francie, kde je také naprostá většina oblastí s oranžovou výstrahou, uvádí Le Monde.

Červená výstraha bude platit v departementech Rhône, Haute-Loire, Drôme a Ardèche, které leží v okolí Lyonu a na jih od tohoto města. Lidé se mají vyhnout jakékoliv zbytné fyzické aktivitě a mají dostatečně pít. Stupeň výstrahy bere v úvahu nejen teplotu, ale také sucho v krajině, dostupnost zdrojů pitné vody, lékařské péče nebo míru znečištění. Tato stupnice je navíc pro každý departement odlišná, vysvětluje pravidla Météo France stanice BFM TV.

Systém výstrahy před vedrem Francouzi zavedli v roce 2004 v reakci na vlnu horka, která si o rok dříve vyžádala 15 000 úmrtí. Od té doby byla červená výstraha vyhlášena pětkrát, poprvé v červnu 2019. Dnešní výstraha je šestým případem.

Jan Kocián ( 23. srpna 2023 11:39 )

V úterý ráno jsem napsal: "Dnes v úterý pozdě odpoledne ojedinělé velmi silné bouřky v podobě supercel budou vznikat ve východní polovině České republiky. I velká města mohou dostat přímý zásah, např. Brno. Večer pak velká města v Moravskoslezském kraji."
----------
ČHMÚ měl jenom žlutou bouřkovou výstrahu na silné, nikoli velmi silné bouřky. ČHMÚ koketoval s myšlenkou, že bouřky možná budou i na úrovni oranžového stupně. Ale rozhodovat se mezi žlutou a oranžovou znamená, že meteorologové nevěděli, jak se budou chovat úterní bouřky. Kdyby to aspoň orientačně věděli, nerozhodovali by se mezi žlutou a oranžovou, ale rovnou by dali oranžovou, což neudělali.

Jan Kocián ( 22. srpna 2023 18:23 )

"Nad jihem Brna se vytvořila velmi silná bouře, pravděpodobně supercela, která může kromě velmi intenzivních srážek produkovat kroupy kolem 3 cm, součástí mohou být i nárazy větru kolem 80 km/h," varuje oranžovým stupněm nově ČHMÚ.

krapotkin ( 22. srpna 2023 17:11 )

Ještě jim chybějí ty pouště okolo, ale když budou pilně zapalovat lesíky i to bude.

Celebrity-chachacha ( 22. srpna 2023 15:16 )

Počasí jak stvořené pro novofrancouze.

Jan Kocián ( 22. srpna 2023 11:55 )

Dnes v úterý pozdě odpoledne ojedinělé velmi silné bouřky v podobě supercel budou vznikat ve východní polovině České republiky. I velká města mohou dostat přímý zásah, např. Brno. Večer pak velká města v Moravskoslezském kraji.

Zobrazit celou diskusi