Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Policii došla trpělivost s rabováním a násilím v ulicích: Další protest v Paříži zakázala

Autor: ČTK - 
8. července 2023
13:54

Týden poté, co Francií otřásly nepokoje vyvolané smrtí 17letého mladíka, zastřeleného policistou při dopravní kontrole, zakázala pařížská policie dnešní demonstraci proti policejnímu násilí. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se ale v dalších francouzských městech konají protestní občanské pochody.

Pařížské policejní oddělení uvedlo, že plánovanou demonstraci na pařížském náměstí Republiky zakázalo z důvodu ohrožení veřejného pořádku s odkazem na „napětí“.

Francouzské úřady a politici včetně prezidenta Emmanuela Macrona popřeli institucionální rasismus v rámci orgánů činných v trestním řízení. Policie se dostala pod drobnohled po smrti Nahela M., kterého zastřelil policista při dopravní kontrole na předměstí francouzského hlavního města. Mladík řídil sportovní vůz bez řidičského průkazu a snažil se ujet.

Dnešní protest svolala rodina Adamy Traorého, černošského Francouze, který v roce 2016 zemřel při policejním zákroku za podobných okolností jako později George Floyd ve Spojených státech. Traorého sestra Assa tvrdí, že mladíka udusili policisté, když jej zalehli.

„Vláda se rozhodla přilít olej do ohně“ a „nerespektovat smrt mého mladšího bratra“, řekla agentuře AFP Assa. Jedná se podle ní o „naprostý nedostatek respektu“.

Demonstrace proti policejnímu násilí a rasové diskriminaci byla původně plánována jako pochod v Beaumont-sur-Oise, dalším pařížském předměstí, kde Traoré v roce 2016 zemřel. Ten dříve zakázaly místní úřady s odkazem na zvýšené riziko pro veřejný pořádek a bezpečnost.

Zákaz v pátek potvrdil soud, což vedlo k výzvě uspořádat místo toho shromáždění v centru Paříže. Levicoví představitelé, včetně Mathilde Panotové z levicové strany Nepodrobená Francie (LFI), uvedli, že se ke shromáždění připojí.

Nebylo bezprostředně jasné, zda organizátoři napadnou nový zákaz pařížských úřadů.

Další demonstrace kvůli Nahelově vraždě jsou o víkendu plánovány v několika velkých francouzských městech, mimo jiné v Marseille a Štrasburku.

Policista, který podle prokuratury přiznal, že na Nahela vystřelil smrtící ránu, je vyšetřován ze zabití. Jeho právník uvedl, že policista mířil na nohu řidiče, ale při rozjíždění vozu do něj narazil, což ho přimělo vystřelit směrem k jeho hrudi, a neměl v úmyslu teenagera zabít.

Francouzské ministerstvo zahraničí dnes odmítlo obvinění Výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace (CERD) z rasové diskriminace a nepřiměřeného použití síly francouzskými policisty. Orgán OSN v pátek uvedl, že Francie by měla jako prioritu stanovit řešení „strukturálních a systémových příčin rasové diskriminace, a to i v oblasti vymáhání práva“.

„Jakékoli obvinění ze systémového rasismu nebo diskriminace ze strany orgánů činných v trestním řízení ve Francii je neopodstatněné,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Video  Hořící auta, střety s policií, rabování: Po smrti mladíka Nahela M. vypukly ve Francii rozsáhlé násilné protesty  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi