Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Expert o Francii v plamenech: Olympiáda i Tour de France v ohrožení? Riziko je veliké

Video se připravuje ...
Autor: amb - 
4. července 2023
05:00

Profesor Jan Eichler se zabývá bezpečností a vývojem ve Francii. Pro Blesk Zprávy zhodnotil probíhající poslední události a promluvil o problémech s přistěhovalectvím. Přestože smrt sedmnáctiletého Nahela nelze omluvit, situace není lehká ani pro francouzskou policii. „Už delší dobu varuji, že v Paříži mají být příští rok olympijské hry,“ řekl.

„To už ani nejsou protesty, ale opakované souboje výrostků z přistěhovaleckých sídlišť s francouzskými policisty. Policisté teď bojují ve stínu toho, co se stalo úterý. Bylo to nechutné, neomluvitelné zastřelení, ale na druhé straně francouzští policisté mají každoročně minimálně 10 zabitých kamarádů v průběhu služby, před pěti lety jich bylo dokonce 25. Tím to neomlouvám, ale v minulosti se stávalo, že se mladý člověk z přistěhovaleckého prostředí zmocnil auta třeba i bez řidičského průkazu, řídil pod vlivem návykové látky a najížděl na policisty. Byly případy, kdy policistovi najeli na nohu a vážně mu ji zranili. Podobná byla i situace na pařížském předměstí Nanterre,“ zhodnotil situaci Eichler.

Ve Francii podle něj vyvěrá na povrch, že v ní žije 8 milionů přistěhovalců, což činí 12 % celkového obyvatelstva. „Přebývají v takzvaných ghettech, jak tomu Francouzi sami říkají. Jde o železobetonová sídliště, kde jsou odkázáni sami na sebe. Mladí lidé tam neuznávají autoritu, nechodí do škol, neposlouchají rodiče, a teď se dokonce můžou rvát a v nočních ulicích se pokoušet o rádoby guerillu proti policii.“

Jak vnímá politickou odpověď na to, co se stalo? „Prezident Macron vyjádřil obrovskou lítost a policistu odsoudil. V dalších dnech už byl zase nucen kategoricky říct, že ani zabití mladého sedmnáctiletého Nahela nemůže ospravedlnit to, co se děje dnes, jako je drancování velkých obchodů,“ dodal. Samotná francouzská společnost je podle něj v současnosti hodně rozdělená.

„Už delší dobu varuji, že v Paříži mají být příští rok olympijské hry. To je veliké riziko, mám velký strach o jejich průběh i o celou zemi,“ zdůraznil.

Připomněl, že v minulosti země čelila mnoha teroristickým útokům, za kterými stáli synové či vnuci původních přistěhovalců z islámského světa. Zmínil 14. červenec v Nice, kdy kamion zabil 87 lidí, nebo násilnou smrt katolického kněze 26. července 2016.

„Útočníci už si zkoušeli teroristický útok na slavném stadionu Stade de France na severovýchodním předměstí Paříže Saint-Denis, kde se za rok zahájí a slavnostně zakončí olympijské hry, budou tam probíhat soutěže v lehké atletice nebo fotbalové zápasy. V pohotovosti bude muset být nejen policie, ale také armáda,“ uvedl. Událost patřila mezi útoky v roce 2015, na Stade de France proběhla během fotbalového zápasu první ze tří explozí. Na místě se v ten den nacházel i tehdejší prezident François Hollande.

Jak dlouho mohou protesty ještě trvat? „Bohužel výtržníkům nahrává sezóna, kdy je teplo. Nenahrávají jim krátké noci. Je to příznivé období, ale netroufám si tipovat,“ uvedl Eichler.

Panují proto i obavy kvůli probíhajícímu 110. ročníku Tour de France. Závod začal 1. července a trvat má skoro až do konce měsíce. „Nelze ani vyloučit útoky na Tour de France. Bohužel cyklisté jsou zranitelní podél trati, tam se může stát cokoliv,“ potvrdil Eichler. Soutěž odstartovala ve Španělsku, v pondělí se cyklisté blíží k jihofrancouzskému Bayonne, odkud mají pokračovat až do Paříže.

Smrt Nahela některým připomněla květen 2020 v USA, kdy policista zabil George Floyda. Mezi oběma situacemi však Eichler vidí rozdíl. V případě afroamerické komunity totiž nerezonuje náboženský rozměr, který je u muslimských přistěhovalců velmi silný. „Je to umocněno tím, že jsou to hluboce věřící muslimové.“

Video  Hořící auta, střety s policií, rabování: Po smrti mladíka Nahela M. vypukly ve Francii rozsáhlé násilné protesty  - Reuters
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. července 2023 16:25 )

a hlavně bych stopnul účast Ruských sportovců, aby se jim proboha něco nestalo. Buduj vlast, posílíš mír.💖🧣 Hlavně srdcem.😢

Jirik-ta ( 5. července 2023 16:16 )

jedině řešil ukrajinu a zbraně pro ni. Jo, kdo se stará o cizí, často přichází o své. 😢

Jirik-ta ( 5. července 2023 16:12 )

Chtělo by to solidaritu a pomoc jako ukrajině, hlavně zbraně.😢

Wells ( 4. července 2023 13:53 )

Nasadili si vši do kožichu a teď se jich už nezbaví.

bleskbulvar ( 4. července 2023 11:16 )

Kdo jiný za to může než Mikron!!! Pořád se vyhýbal řešení s migranty a teď to stejně musí řešit. On a Merkelice můžou největší měrou za současný bordel v Evropě. Zasluhují si exemplární tresty!!!

Zobrazit celou diskusi