Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Macron obhajoval svou důchodovou reformu. Komunikace se vládě nepovedla, přiznal

Autor: ČTK, psp - 
22. března 2023
14:07

Francouzská důchodová reforma by měla vstoupit v platnost do konce roku. Prosazována přitom bude demokratickou cestou, ujistil dnes v rozsáhlém televizním rozhovoru prezident Emmanuel Macron. Ve Francii mezitím pokračují protesty a stávky namířené proti reformě, prezident ale prohlásil, že vláda se pokusí vrátit zemi co nejdříve k normálnímu životu.

Macron prostřednictvím televizního interview promluvil k francouzskému národu dva dny poté, co vláda při speciální proceduře ustála hlasování o nedůvěře těsným rozdílem devíti hlasů, a tím velmi nepopulární změny důchodového systému prosadila v parlamentu.

Šéf Elysejského paláce se v posledních dnech k dění příliš nevyjadřoval a komunikaci nechával na premiérce Élisabeth Borneové. Dnes se však pokusil uklidnit veřejnost v rozhovoru s televizemi TF1 a France 2.

Macron dnes ujistil, že zákon, který postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let, „bude pokračovat ve své demokratické cestě“, protože ho v příštích týdnech posoudí Ústavní rada.

Prezident zdůraznil, že je připraven čelit nepopularitě reformy a připustil, že se vládě komunikace a její vysvětlování nezdařilo.

„Nepodařilo se nám sdělit nezbytnost provedení této reformy,“ řekl Macron. Postěžoval si však také, že odbory nepředložily žádný kompromisní návrh. Vyjádřil přitom přání obnovit dialog se sociálními partnery. Odbory proto vyzval k obnovení dialogu v příštích „třech týdnech až jednom měsíci“.

Francouzský prezident v televizi také zdůraznil, že nebude tolerovat výtržnosti při protestech, ale exekutiva podle něj musí chápat hněv veřejnosti, pokud se neprojevuje násilím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi