Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Teror na letišti v Kišiněvě: Dva mrtví, evakuovaní cestující i zastavené lety. Střelce zadrželi

Aktualizováno -
30. června 2023
19:32
Autor: ČTK, mav - 
30. června 2023
17:31

Nejméně dva lidé dnes přišli o život při střelbě na hlavním moldavském letišti v metropoli Kišiněvu. Střelce se podařilo zásahové jednotce dopadnout. „Byl zraněn a je nyní ošetřován,“ oznámilo moldavské ministerstvo vnitra na facebooku.

Po incidentu na letišti byly státní instituce a bezpečnostní složky uvedeny do stavu pohotovosti, oznámila prezidentka Maia Sanduová. Uvedla, že jednou z obětí byl příslušník pohraniční policie, druhou pracovník ostrahy letiště. „Je to smutný den pro nás pro všechny,“ napsala na facebooku.

Moldavský server PulsMedia napsal, že střelcem byl Rus, „možná žoldnéř z Wagnerovy skupiny“.

Moldavský premiér Dorin Recean uvedl, že na letišti střílel třiačtyřicetiletý občan Tádžikistánu, kterému moldavské úřady zakázaly vstup do země z bezpečnostních důvodů. Když jej odváděli do čekárny kvůli vyhoštění, zastřelil muž pohraničníka z pistole, kterou mu vzal, a také příslušníka ostrahy. Zranění utrpěla i další osoba z řad cestujících. Premiér neuvedl jméno podezřelého.

Letiště v moldavském Kišiněvě - evakuace lidí (30. 6. 2023) Letiště v moldavském Kišiněvě - evakuace lidí (30. 6. 2023) | ČTK / AP / Aurel Obreja

Agresor se zabarikádoval, povel zakročit dostala zásahová jednotka policie, uvádí kanál Nexta TV. 

I když se hrozbu podařilo odstranit, provoz na letišti je v tuto chvíli ještě ochromen. Všechny lety jsou odložené, ale podle policie by se provoz měl obnovit.

„Oběťmi agresora se stali již dva lidé. Provoz a lety byly prozatím pozastaveny,“ citoval kanál policii. Po rychlé razii útočníka policisté zadrželi, raněného.

Útočník cizí státní příslušnosti přiletěl letem z Turecka, na letišti mu ale zamítli vstup do země, píše server ZDG. Zbraň si nepřivezl, sebral ji jednomu z pohraničníků, uvádí vládní telegramový kanál. Napřed střílel do vzduchu, pak na příslušníky pohraniční policie. „Podle nepotvrzených informací střílel ruský občan,“ dodal server.

Moldavská prokuratura oznámila, že střelbu na letišti vyšetřuje jako teroristický čin spáchaný spolu s vícenásobnou vraždou.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Mr MRD ( 30. června 2023 23:43 )

Tadzik není Rus, ač by se to určitě hodilo. Navíc evidentně šlo o problemovou osobu, která však byla mnohem lépe vycvicena, než profesionální ostraha letiště. Jinak by se k zbraní policisty nedostal.

Jirik-ta ( 30. června 2023 20:00 )

tak hlavně že jdou zbraně na dračku

Zobrazit celou diskusi