Před dvěma lety minulé vedení hlavního města zrušilo provoz koňských fiakrů na Staroměstském náměstí. Respektive změnou tržního řádu zrušila místa, kde byly fiakry odstavené. Toto nařízení vešlo v platnost v lednu letošního roku, fiakry z centra města ale zmizely prakticky hned po schválení.

Nyní se však od provozovatelů fiakrů objevila opačná petice, která požaduje navrácení koňských povozů zpět do centra hlavního města. Reagovali tím na kampaň Kůň není stroj, která je proti povozům. „V našem hlavním městě koně nemají ani zastíněné stanoviště, v létě tak stráví několik hodin na přímém slunci i přes to, že teploty dosahují i 40°C a teplota betonu je tak ještě vyšší. I když je kůň bezpochyby silné zvíře, tahat těžký kočár s mnohdy až absurdním počtem lidí pro něj představuje obrovskou fyzickou námahu. Fakt, že táhání těžkého nákladu koňmi byli ve společnosti normalizováno, zcela jistě neznamená, že je to pro tato zvířata přirozené,“ uvádí iniciativa Kůň není stroj.

To ovšem Cech fiakristů zásadně odmítá. „Jedním z bodů kampaně Kůň není stroj je tvrzení, že kočár je pro koně extrémně těžký. Toto tvrzení je lživé. Kočáry, které používáme, váží mezi 500-550 kg.  I pokud je kočár plně naložený, tak jeho váha nepřesáhne 1200 kg. Pokud dva koně váží dohromady 1400 kg, tak se stále jedná pouze o méně než jednonásobek jejich vlastních vah,“ uvádí autor petice za návrat koní Jiří Brejcha.

Odmítá i tvrzení, že by koně na přímém slunci zásadně trpěli. „V kampani se také dočteme, že koně jsou v letních vedrech tak přepracovaní, že někteří z nich kolabují a mohou zemřít na přehřátí organismu. Tento argument je opět lživý. V Praze neevidujeme žádný takovýto případ. Přesto jsme však na stanoviště na vlastní náklady pořídili napojení hydrant, ze kterého koně během směny napájíme, případně chladíme,“ uvádí Brejcha.

Svá tvrzení opírá i o názor odborníků, konkrétně prezidenta Asociace svazu chovatelů koní Aleše Fialy, který tvrdí, že „kůň je stepní zvíře, má perfektní termoregulační systém, je zvyklý být na slunci, ostatně v přírodě je na něm taky.“

Snahu vrátit koně na Staroměstké náměstí podpořil i pražský zastupitel Jan Wolf (ODS). „Celá debata je spíš takový generační spor, protože zejména mladí lidé nejsou schopni připustit, že zvíře je k něčemu uzpůsobeno. Uznávám však, že i v zastupitelstvu se najdou hlasy pro i proti a jednotný není ani zastupitelský klub koalice Spolu.“

Svého kolegu podpořil i opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO). Koně na Staromák patří. Hodně jsme se s kolegy z ANO loni snažili, aby fiakristé byli slyšet. Některé věci chtějí čas, ale vypadá to, že máme naději,“ uzavřel.

Video
Video se připravuje ...

Divocí koně Kozmice Jana Gartnerová

Fotogalerie
16 fotografií