Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejen Biden občas klopýtne: Norský král Harald V. (86) se skácel na zem. Vzal to se smíchem

Autor: Mii, ČTK - 
15. června 2023
12:46

Nejen americký prezident Joe Biden má občas problém udržet balanc. Přímo před kamerami novinářů zakopl a spadl na zem i norský král Harald V. Upadl na červený koberec během státní návštěvy Dánska. Král, jenž se pohybuje o berlích a těší se ctihodnému věku 86 let, si však z incidentu nic nedělal a svému pádu se posléze z plna hrdla zasmál, informuje server VG.

Králi podle všeho způsobily trable schody, přes které červený koberec vedl. Podle snímků to vypadá, že si jich nevšiml a zakopnul. Ihned mu na pomoc přispěchala přítomná pobřežní stráž, avšak král neměl příliš velký problém se zvednout sám – naopak se ihned poté začal smát a ve smíchu pokračoval i později. Pobaveně působila i dánská královna Margrethe, která jej po incidentu objala. Dvojice pak pokračovala v naplánované státní návštěvě.

Taková normální rodinka

Norská královská rodina nežije příliš okázalým způsobem života. Její členové používají veřejnou dopravu, jezdí vlakem a létají běžnými leteckými linkami. Královské děti chodí do veřejných škol. Pro Nory není neobvyklé sedět vedle korunního prince ve vlaku nebo v letadle. Členové královské rodiny mají ve zvyku slavit všechny narozeniny společně. A královská sídla jsou otevřena pro veřejnost, protože si to tak rodina přeje.

Harald V. s chotí hodně cestují i po světě a svými cestami otevřeli mnoho dveří norskému exportu. V březnu 1997 byli na třídenní oficiální státní návštěvě i v Praze. „Zdá se mi, že to jsou milí, bezprostřední lidé,“ řekl tehdejší český prezident Václav Havel novinářům po prvním setkání s královským párem.

V posledních letech však krále Haralda V. trápí zdravotní problémy. Vloni v lednu podstoupil operaci kolene, půl roku předtím v říjnu mu při operaci srdce lékaři vyměnili umělou chlopeň, kterou mu poprvé voperovali roku 2005. V září 2020 byl hospitalizován kvůli dýchacím potížím, rychle však u něj vyloučili nemoc covid-19 a záhy ho z nemocnice propustili. Naposledy byl v nemocnici loni v prosinci, kde se léčil s infekcí.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

JaNat ( 15. června 2023 14:46 )

Harald je těžce nemocný a chodí už jen o berlích, netají to. Biden padá pořád a tvrdí, že je zdravý a dokonce chce opět kandidovat.

verka1 ( 15. června 2023 14:19 )

V jeho věku se tomu zasmál 😁
Mohl si zlomit nohu 👎

Eva HÁDĚ ( 15. června 2023 13:42 )

Jsem zvedava jak ty budes klopytat v 86 letech pokud se teda dozijes

Zobrazit celou diskusi