Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krále převezli s infekční chorobou do nemocnice. Haralda V. hospitalizují na několik dní

Aktualizováno -
19. prosince 2022
11:33
Autor: ČTK - 
19. prosince 2022
11:15

Pětaosmdesátiletý norský král Harald V. byl s infekční chorobou převezen do nemocnice, kde jsou mu nitrožilně podávána antibiotika. Podle lékařů bude hospitalizován několik dní. Jeho stav je stabilizovaný, uvedl na svých internetových stránkách královský palác.

Harald V., který je nepřímým bratrancem zesnulé Alžběty II., je na trůnu od roku 1991 a těší se značné oblibě. Je dobrý jachtař a reprezentoval Norsko na olympijských hrách.

V roce 2020 podstoupil operaci srdce, při níž mu lékaři vyměnili umělou chlopeň. Loni se král podrobil operaci nohy kvůli poškozenému vazivu pravého kolena.

V době, kdy je monarcha nemocný, plní královy povinnosti jeho devětačtyřicetiletý syn, korunní princ Haakon.

  • Norský král Harald V., narozený 21. února 1937, je teprve třetím norským králem moderní historie a prvním od roku 1370, který se narodil v Norsku.
  • V listopadu 1905 vybral norský parlament za krále dánského prince Haakona VII. A v roce 1957 převzal žezlo jeho syn Olav V., který setrval na trůnu až do náhlé smrti v roce 1991.
  • Harald V. se narodil v královské rezidenci Skaugum nedaleko Osla, studoval školu pro jízdní důstojníky v Oslu a vojenskou akademii, kterou navštěvoval i jeho otec. Dobu nacistické okupace přežil s rodiči a dvěma sestrami v USA, po návratu pokračoval ve studiích.
  • O vyvolenou dívku svého srdce musel bojovat. Dceru majitele obchodního domu v Oslu Sonju Haraldsenovou potkal v době studií na vojenské akademii. Ale celých devět let trvalo, než se jeho otec smířil s tím, že se jeho jediný syn v roce 1959 zahleděl do obyčejné švadleny. Dost na tom, že i obě královy dcery si už vzaly neurozené muže!
  • Nakonec svolil a svatba Haralda V. a Sonji v srpnu 1968 byla první královskou „civilní“ ve Skandinávii. Sonju, které již zemřeli rodiče, vedl k oltáři osobně král Olav V. Nevěsta, jež si sama navrhla svatební šaty, stihla později vedle reprezentačních povinností studovat na univerzitě v Oslu francouzštinu, angličtinu a dějiny umění.
  • Dva roky po svatbě se jí narodila dcera Märtha Louise a za další dva roky dědic trůnu Haakon Magnus (a protože se historie opakuje, vzal si Haakon v roce 2001 taky „obyčejnou“ dceru novináře Mette-Marit, se kterou se seznámil na rockovém festivalu).
  • Energická a sportovně založená Sonja je stejně jako její muž oblíbená pro své příjemné a neformální vystupování. S vervou se vrhá do charitativních činností včetně práce v Červeném kříži. Je také výbornou lyžařkou (byla i instruktorkou lyžování) a výlety do norských hor podniká společně se svou dobrou přítelkyní, dánskou královnou Margrethe II. Také se zajímá o kulturní dětí.
  • Harald V. je na veřejnosti vnímán jako trochu neobratný, mnohem lépe se cítí ve venkovském jachtařském klubu. Volný čas tráví ve fjordech a na venkově mimo Oslo.
  • Hodně cestuje po Norsku. Je vášnivým rybářem a lovcem.
  • Na olympiádě reprezentoval svoji zemi v jachtingu třikrát, a to na letních olympiádách v Tokiu v roce 1964, v Mexico City o čtyři roky později a ještě v Mnichově v roce 1972. V Tokiu se mu také dostalo cti být jedním z norských vlajkonošů. A ve svých 79 letech dokonce vyhrál druhou cenu na mistrovství světa v jachtingu v kanadském Torontu.
  • Jeho oblíbenost u norského lidu dokládá rčení, že kdyby v Norsku měla monarchii vystřídat republika, zvolili by občané prvním prezidentem právě Haralda V. Není králem na evropské poměry nikterak bohatým - jeho majetek se odhaduje na třicet milionů dolarů.
  • Na rozdíl od některých dalších stárnoucích evropských monarchů, kteří v posledních letech předali trůny mladší generaci, Harald V. odstoupit odmítá. Jasně dal najevo, že jeho závazek zemi je celoživotní.
  • Norská královská rodina nežije příliš okázalým způsobem života. Její členové používají veřejnou dopravu, jezdí vlakem a létají běžnými leteckými linkami. Královské děti chodí do veřejných škol. Pro Nory není neobvyklé sedět vedle korunního prince ve vlaku nebo v letadle. Členové královské rodiny mají ve zvyku slavit všecky narozeniny společně. A královská sídla jsou otevřena pro veřejnost, protože si to tak rodina přeje.
  • Harald V. s chotí hodně cestují i po světě a svými cestami otevřeli mnoho dveří norskému exportu. V březnu 1997 byli na třídenní oficiální státní návštěvě i v Praze. „Zdá se mi, že to jsou milí, bezprostřední lidé,“ řekl tehdejší český prezident Václav Havel novinářům po prvním setkání s královským párem.
  • V posledních letech však krále Haralda V. trápí zdravotní problémy.

Video  Princ William s manželkou Kate na cestě po Skandinávii  - youtube.com/ EasyTech/BPŽ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi