Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Premiér se omluvil rodinám obětí železničního neštěstí, uznal chybu. A tisíce Řeků vyšly do ulic

Aktualizováno -
5. března 2023
16:41
Autor: ČTK - 
5. března 2023
10:12

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dnes požádal o odpuštění rodiny obětí vlakového neštěstí, které si ve středním Řecku v úterý vyžádalo desítky mrtvých. Premiér v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uznal, že podíl na nehodě nese stát. Na 12.000 demonstrujících se dnes dopoledne shromáždilo před budovou parlamentu v Aténách, aby vyjádřili nespokojenost se stavem řecké železnice. Část z nich se násilně střetla s policií, napsala agentura AFP.

„Jako premiér dlužím všem, ale zejména příbuzným obětí, velkou omluvu. Jak za sebe, tak ve jménu všech, kdo v Řecku vládli přede mnou. Není totiž možné, aby v Řecku v roce 2023 jely proti sobě na stejné trati dva vlaky a nikdo si toho nevšiml,“ napsal Mitsotakis, podle kterého se nelze schovávat za lidskou chybu.

Selhání už dříve přiznal přednosta stanice řeckého města Larisa, v jehož blízkosti se vlaky srazily. Muž, kterému hrozí obvinění ze zabití z nedbalosti, dnes před soudem uznal svou vinu. Řecká média uvedla, že 59letý přednosta stanice na svou pozici nastoupil po půlročním školení, které skončilo letos v lednu. Předtím byl úředníkem na ministerstvu školství, u železnice pracoval naposledy před rokem 2011.

Řečtí odboráři, kteří v zemi vyvolali sérii stávek, poukazují na to, že problém je systémový a upozornili, že zabezpečení na železnici je nedostatečné, železniční síť zchátralá a že je obvyklý nedostatek personálu.

Video  Letecké záběry nehody vlaků v Řecku  - Reuters
Video se připravuje ...

Podíl řeckého vedení na zanedbaném stavu řecké železnice a úterním neštěstí dnes zdůraznili i protestující v Aténách. „Pryč s vražednými vládami“ a „Nebyla to lidská chyba!“ stálo na transparentech. Mezi policisty a demonstranty následně propukly střety. Policie proti účastníkům protestu, kteří zapálili odpadkové koše a házeli zápalné lahve, zasáhla slzným plynem a zábleskovými granáty.

Zatímco někteří projevili svůj hněv, jiní demonstranti se přišli na ústřední náměstí Syntagma ukázat zármutek. Na památku obětí vypustili do vzduchu stovky černých balónků.

„Máme povinnost odvážně uznat chyby státu,“ uvedl Mitsotakis s tím, že je potřeba, aby Řecko požádalo o pomoc EU i jednotlivé členské státy Unie s modernizací železnice. Parlamentu chce také navrhnout utvoření zvláštního výboru, který by prošetřil vlaková neštěstí v Řecku za posledních 20 let.

V osobním vlaku jedoucím z Atén do Soluně cestovalo více než 350 lidí, mnoho z nich studentů, kteří se vraceli z prodlouženého víkendu. Nehoda si vyžádala 57 mrtvých a další desítky zraněných.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi