Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sankce za údery íránskými drony na Ukrajině: EU zmrazí majetek třem lidem, kteří je Rusku dodali

Aktualizováno -
20. října 2022
12:17
Autor: ČTK, swp - 
19. října 2022
15:23

Členské státy Evropské unie dnes potvrdily zmrazení majetku třem lidem a jedné firmě odpovědným za dodávky íránských dronů Rusku, které je využívá ve válce proti Ukrajině. Sankce začnou platit dnes odpoledne po zveřejnění v unijním věstníku, oznámilo na twitteru české předsednictví. Na podobě sankcí se už ve středu shodli velvyslanci zemí sedmadvacítky.

„Členské státy se rozhodly zmrazit majetek tří jednotlivců a jedné entity, které jsou za dodávky dronů odpovědné; EU je rovněž připravena rozšířit sankce i na další čtyři íránské subjekty, které už byly zařazeny na jiný sankční seznam v minulosti,“ oznámilo české předsednictví.

Evropský blok podle dřívějšího vyjádření mluvčí unijní diplomacie shromáždil „dostatečné důkazy“ o tom, že na Rusko na Ukrajině využívá íránské drony Šáhed-136, které vybuchují po zasažení cíle.

V posledních dnech se množily zprávy, že Rusko při útocích na Ukrajině využívá drony íránské výroby především ve snaze poškodit ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Podle některých zdrojů jich Teherán ruské armádě dodal stovky. Moskva tvrdí, že používá pouze ruské zbraně, například televize CNN ale v nové reportáži ukazuje íránský bezpilotní letoun v rukou ukrajinských obránců.

Video  Novinář o mobilizaci, odjezdech z Krymu a zdražování. Jak Rusové snášejí válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lucie13 ( 19. října 2022 21:20 )

Haha, zase sankce… jak dlouho jsou sankce proti Kubě a co se tam změnilo? Sankce mají všichni u zádele. Jen by se ČR měla přestat angažovat a držet hubu jako západní Evropa, která to celé považuje jen za konflikt ve východní Evropě.
Na tuto problematiku poukazovali určití politici v Německu ještě před 2014. Že se nemá NATO, tedy USA vůbec co angažovat do Ukrajiny, nebo tím doženou Putina k činům, které se nebudou nikomu líbit. Ukrajina měla být vždy neutrální a měla se angažovat pouze EU, ale se svolením Ruska. Toto byl názor před 2014 a nikdo to nebral vážně. Aby se za nějakou dobu Fiala nedivil, že mu takový drónek přistane někde v Praze a pak to zase zbytek Evropy bude sice odsuzovat, ale nehne ani prstem.
Až přijdou první sociální nepokoje, tak bude po zbytku solidarity. Všichni politici se chtějí jen co nejdéle udržet u koryta a nahrabat si co nejvíce.

pindal ( 19. října 2022 20:32 )

Myslí nám Čechům,nechápavý chlapče.

Zobrazit celou diskusi