Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o prezidenta Brazílie: V první kole válcoval levičák Lula da Silva, postupuje s Bolsonarem

Aktualizováno -
3. října 2022
06:38
Autor: ČTK - 
2. října 2022
14:54

V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva, který porazil stávajícího krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Nezískal ale většinu hlasů, takže se 30. října uskuteční druhé kolo hlasování. Podle tiskových agentur to dnes oznámil brazilský volební úřad TSE.

Lula da Silva si zatím připisuje 48,4 procenta hlasů, jeho největší soupeř Bolsonaro, který zkraje sčítání vedl, má nyní 43,2 procenta, sdělil volební úřad po sečtení více než 99,96 procenta hlasů.

Exprezident Lula je stále jedním z nejoblíbenějších levicových lídrů Latinské Ameriky. Velkou popularitu mu za jeho vlády vynesly zejména sociální programy, jimiž dostal miliony Brazilců z bídy. Pověst mu ale v předchozích letech poškodilo několik korupčních kauz, kvůli nimž strávil rok a půl ve vězení. Všechny verdikty vůči němu nicméně posléze zrušil nejvyšší soud.

Bolsonaro čelil během své vlády široké kritice, i ze zahraničí, kvůli opatřením, jimiž přispěl k výrazně rychlejšímu ničení amazonského pralesa. Mnozí mu vyčítají i laxní přístup k šíření covidu-19, velký počet vojáků ve vládních funkcích či velký nárůst prodeje zbraní, který usnadnil řadou dekretů.

„Boj pokračuje až do konečného vítězství,“ prohlásil neděli večer místního času Lula da Silva. „My tyto volby vyhrajeme,“ dodal.

Bolsonaro řekl, že „porazil lživé průzkumy“, a vyjádřil optimismus před druhým kolem hlasování. Poslední průzkum agentury Datafolha předpovídal Lulovi v sobotu večer náskok 14 procentních bodů.

Video  Pekarová pro Blesk: Není hrdinství vytápět na 25 stupňů. Vláda by mohla komunikaci zlepšit  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

frantacizek ( 2. října 2022 21:05 )

a to jsou statisíce lidí právě..

frantacizek ( 2. října 2022 21:04 )

a ta fotografie kandidáta před potvrzením volby se jim zobrazí, protože tam podle mě spousta obyvatel neumí číst a psát, hlavně ve favelách téměř nikdo

Zobrazit celou diskusi