Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyhrocené prezidentské volby: Fanoušek krajní pravice v baru ubodal voliče levicového kandidáta

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
27. září 2022
06:04

Brazilská policie v pondělí zatkla podezřelého, který podle ní v sobotu v baru ve městě Cascavel na jihu země ubodal muže kvůli jeho volebním preferencím. Oběť útoku před napadením prohlásila, že bude v neděli 2. října v prezidentských volbách hlasovat pro levicového exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva. Informovala o tom agentura EFE. Podle ní jde o další důkaz toho, jak je předvolební kampaň v největší latinskoamerické zemi vyhrocená.

Devětapadesátiletý zadržený Edmilson Freire da Silva podle policie v sobotu vešel do místního baru a zeptal se, kdo se chystá volit levicového exprezidenta. Přihlásil se devětatřicetiletý muž, jehož pak útočník napadl nožem. Napadený byl s vážným zraněním převezen do nemocnice, kde později zemřel.

Podle agentury EFE jde už o třetí vraždu v této volební kampani se zřejmě politickým motivem. Ve všech případech byl útočníkem přiznivec krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, který se uchází o druhý mandát v řadě, a obětí byl Lulův sympatizant.

Mnozí označují letošní kampaň za nejvíce polarizovanou v novodobé historii země. Šanci v těchto volbách mají jen tito dva kandidáti. Bolsonaro označuje Lulu za zloděje kvůli jeho dřívějším korupčním kauzám, jež Lulu dostaly na rok a půl do vězení a v nichž ale nejvyšší soud posléze všechny verdikty zrušil. Lula Bolsonarovi vyčítá mimo jiné desítky tisíc obětí covidu-19, k nimž podle exprezidenta přispěl svým laxním přístupem k pandemii, včetně pozdního nákupu vakcín.

Průzkumy dlouhodobě dávají větší šance na vítězství Lulovi, který byl prezidentem v letech 2003 až 2010 a těšil se velké popularitě díky sociálním programům, jimiž dostal miliony Brazilců z bídy. Podle průzkumu provedeného institutem Ipec v neděli a v pondělí by Lula dostal nyní 52 procent hlasů, což by znamenalo jeho vítězství už v prvním kole bez nutnosti kola druhého. Bolsonarovi předpovídá tento průzkum 34 procent hlasů.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání